navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Aktivnost za svakoga

Bolje vježbe od ove nema: Kako plivanje djeluje na um i tijelo

Koliko god da imate godina, postoji jedna univerzalna "karta" za dobro fizičko i mentalno zdravlje. Naravno, riječ je o uplivanje.

Objavljeno: 24.05.2020. u 08:32
get url
text

Ova aktivnost ne pruža samo trening za cijelo tijelo, nego može vam pomoći da se izborite sa depresijom, budući da plivanje oslobađa endorfin, hormon zadužen za pozitivne misli i osjećanja.

I to nije sve - evo na kojih šest načina vam još plivanje pomaže:

Bolji kapacitet pluća

Redovno plivanje odličan je način da ojačate pluća. Zapravo, studije govore da su u tome bolje čak i od joge. To je rezultat toga što plivanje povećava elastičnost mišića u plućima i grudima.

Jači zglobovi

Dok plivate, ne osjećate čak 90 posto svoje težine, pa je ova vježba idealna za ljude koji pate od bolova u zglobovima uzrokovanih, primjera radi, artritisom. To dalje znači da će redovno plivanje pomoći da smanjite rizik od pogoršavanja bolesti jer će mišići imati redovnu vježbu, uključujući i one oko zglobova i postat će jači.

Prava i zdrava leđa

Ako patite od hroničnog bola u leđima, plivanje će vam pomoći jer gradi leđne mišiće.

Mršavije tijelo

Plivanje tri puta sedmično odličan je način da sagorite još više kalorija dok istovremeno jačate mišiće. Tokom 30-minutnog plivanja sagorjet ćete čak 500 kalorija, što je dvostruko više nego broj kalorija koji se sagori tokom šetnje.

Usporeno starenje

Studije su pokazale da ljudi koji tri puta sedmično preplivaju od tri do četiri i po kilometara usporavaju proces starenja i izgledaju mlađe i nekoliko decenija.

Bolji san

Plivanje čini čuda i za vaš um i san. Dokazano je da je plivanje jedan od najboljih načina za liječenje nesanice.