navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sve opisao

Bloger bio u Hrvatskoj tokom korone: Možda trebate odgoditi bukiranje odmora ovdje

Travel bloger Daniel Ross iz Velike Britanije ovog je ljeta bio u Hrvatskoj, a odmor u vrijeme koronavirusa opisao je na portalu The Points Guy UK.

Objavljeno: 09.08.2020. u 22:20
get url
text

- Svjestan da možda neću moći putovati neko vrijeme ako se dogodi drugi val koronavirusa, htio sam otići tamo gdje nisam dosad bio. Hrvatska je skočila na listi i počeo sam planirati putovanje- napisao je.

U Split je sletio s prijateljima, a tvrdi da je tek kad je sletio shvatio koliko su putovanja avionima drugačija od normalnog.

- Naš avion bio je jedini koji je sletio u sat vremena, a kako sam bio među prvima koji su izašli, nije me dočekao red na kontroli- opisao je.

Dodao je da mu je iskustvo s hrvatskom graničnom policijom bilo jedno od boljih, pitali su ga za kontakt informacije, pretpostavlja zato da bi mogli utvrditi gdje je bio u slučaju zaraze, a odmah je dobio i SMS poruku od MUP-a. "Naravno, na hrvatskom", prokomentirao je činjenicu da se strancima toliko važna poruka šalje na jeziku koji ne razumiju.

- Nije bilo pitanja o zemljama koje sam ranije posjetio ni obrazaca za ispunjavanje. Iskušao sam dobru volju službenice i pitao je može li mu udariti žig u putovnicu. Namignula mi je i udarila ga. Nekoliko minuta kasnije dali su nam pasoše i uputili nas prema prtljagi- opisao je.

Dodao je da su se turisti vratili u Hrvatsku, ali ne u ranijim brojkama.

- Kad se osvrnem, pobjednik u kategoriji fizičke udaljenosti (osim privatnog smještaja) bio je aerodrom- napisao je.

Opisao je da su posjetili prijatelje na Hvaru te su na terasi hotela proveli nekoliko večeri, a ona je bila potpuno prazna.

- Ako želite otići negdje ovog ljeta, izbor malo skupljeg hotela osigurat će vam ekskluzivni, društveno distancirani odmor. Vani, na ulici, druga priča. Uske ulice Hvara pune su barova i restorana s gostima koji piju žestice, naizgled ne brinući se o covidu- zaključio je.

Bio je i u klubu Carpe Diem, a zaključio je da je vjerojatno otvoren jer je na otvorenom. Primijetio je dezinficijense za ruke, no nije mu baš jasno čemu služe jer ljudi iz različitih zemalja plešu stisnuti jedni uz druge. Dodao je i da je ture brodom na okolne otoke i odlazak do Modre špilje možda bolje izbjegavati jer se niko ne drži mjera.

Napisao je i da ga je iznenadilo koliko u Hrvatskoj nose maske.

- Prvi dojmovi bili su dobri. I na aerodromu i na katamaranu od Splita do Hvara svi su nosili maske, i svi putnici moraju nositi maske u svakom trenutku. Ipak, brojni zaposlenici ih ne nose pravilno i nos im viri- napisao je.

Primijetio je da 70 posto zaposlenika restorana i barova ne nosi maske, no razumije ih jer je teško raditi s maskom na ovim temperaturama, iako je to po njemu neoprostivo jer poništava svrhu nošenja maske.

- Najveći su prijestupnici, koje smo najčešće vidjeli, oni koji nose maske oko ruke- napisao je.

Maske su obvezne i u supermarketima, apotekama i ostalim trgovinama, napisao je.

- Tokom moje posjeta Hvaru i Splitu vladala je sretna i bezbrižna atmosfera zbog koje sam se i ja ponekad previše opustio. Nenošenje maski na otvorenom ili u restoranima i barovima podsjetilo me na putovanja prije koronavirusa. Uvijek sam nosio masku i dezinficijens sa sobom i pazio na socijalnu distancu, kad god je bilo moguće- napisao je.

"Uprkos naizgled opuštenom pristupu koji imaju i domaći i turisti, nisam se osjećao posebno ugroženo, niti u većoj opasnosti nego što bih bio u nekom pubu u Britaniji. No s obzirom na takav pristup samo je pitanje vremena kada bi se Hrvatskoj mogao dogoditi drugi val. Zbog toga biste možda trebali odgoditi bukiranje odmora u Hrvatskoj, jer bi je Britanija brzo mogla maknuti s popisa zemalja koje smijete posjetiti".