navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Objavio rad

Bivši NASA-in naučnik tvrdi: Život na Marsu pronađen je prije 40 godina

NASA je zaključila da je LR našao supstancu koja imitira život, ali ne i život sam - napisao je Levin u članku

Objavljeno: 15.10.2019. u 21:25
get url
text
Snimak Marsa koji je napravio rover Curiosity

Već smo pronašli bit života na Marsu prije 40 godina, tvrdi bivši NASA-in naučnik, javlja CNN.

Gilbert V. Levin, glavni istraživač NASA-inog eksperimenta koji je poslao Viking letjelicu na Mars 1976. godine, objavio je članak u Naučnom američkom žurnalu prošlog četvrtka, u kojem navodi da su pozitivni rezultati eksperimenta bili dokaz života na crvenom planetu.

Eksperiment nazvan Označeno otpuštanje (Labeled Release - LR), bio je zamišljen da testira tlo na Marsu na organske materije. "Činilo se da smo odgovorili na konačno pitanje", Levin je napisao u članku.

Tokom eksperimenta Viking je stavio hranljive materije u tlo na Marsu - ukoliko života ima, on će konzumirati hranu i ostaviti gasovite tragove svog metabolizma, koje će radioaktivni monitori detektirati. Da ne bude zabune da se radi o biološkoj reakciji, test je ponovljen nakon kuhanja tla, koje je fatalno za sav poznat život. Ako bude mjerljive reakcije u prvom, ali ne i u drugom uzorku, to ukazuje na rad bioloških sila - i to je upravo ono što se desilo, prema Levinu.

Ipak, drugi eksperimenti nisu uspjeli naći bilo kakav organski materijal i NASA nije mogla duplicirati rezultate u svom laboratoriju, tako da su odbacili pozitivan rezultat kao lažno pozitivan, odnosno kao neku nepoznatu hemijsku reakciju umjesto potvrde izvanzemaljskog života.

- NASA je zaključila da je LR našao supstancu koja imitira život, ali ne i život sam - napisao je Levin u članku. "Neobjašnjivo, čak 43 godine nakon Vikinga, niti jedno slijetanje NASA-e na Mars nije detektiralo život na Marsu, nakon ovih zanimljivih nalaza".

Sada, decenijama kasnije, sve je više ohrabrujućih znakova. Rover Curiosity našao je organsku tvar na Marsu 2018. godine, a prošle sedmice našao je sedmiente koji upućuju da je nekada bilo drevno slano jezero na površini Marsa.

"Koji je dokaz protiv mogućnosti za život na Marsu?, pita se Levin. "Nevjerovatna činjenica je da ih nema".