navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Lahko ga je pripremiti

Bivša prva dama otkrila: Ovo je omiljeni kolač Baracka Obame

Prehrambena politika Michelle Obama, supruge nekadašnjeg predsjednika SAD-a Baracka Obame, primorala je proizvođače hrane da podignu standard označavanja sastojaka u namirnicama, a restorani su uz svako jelo počeli navoditi koliko ima kalorija.

Objavljeno: 23.11.2020. u 21:03
get url
text

Nekadašnja prva dama Amerike poznata je ljubiteljica kuhanja, a 2012. godine objavila je i knjigu "American Grown: The Story of the White House Kitchen and Gardens Across America".

U njoj na 271 stranici Michelle promovira vrtlarstvo i zdravu hranu. Između ostalog, u knjizi se nalaze i neki od najdražih jela porodice Obama, poput kolača od jabuka, za kojeg Michelle tvrdi da su omiljena jela njenog supruga Baracka.

Među njima je i kolač od jabuka koji se priprema na sljedeći način:

Potrebni sastojci za punjenje: 8 Granny Smith jabuka, oguljenih i narezanih, 1,5 šoljica smeđeg šećera, 1,5 kašičica cimeta, 1 kašičica mljevenog muškatnog oraščića, pola kašičice soli, 1/4 šoljice bijelog brašna.

Kora: 3 lista gotovih kora za pite, 1 štapić maslaca.

Postupak pripreme:

Pomiješajte sastojke za punjenje i pustite da preko noći odstoje u frižideru.

Zagrijte rernu na 160 stepeni Celzijusa, pa maslacem premažite i pobrašnite dno kalupa za pečenje.

U kalup složite jednu i po koru za pitu, pa je probodite viljuškom na nekoliko mjesta. Na koru istresite punjenje od jabuka i na nekoliko mjesta stavitepo kockicu maslaca. Fil prekrijte ostatkom kora prekrivajući cijelu smjesu i pritisnite rubove kako bi punjenje bilo u potpunosti prekriveno.

Kolač premažite rastopljenim maslacem, smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite tri sata.

Zbog sporog pečenja kora u konačnici omekša i upravo se to navodno najviše sviđa Baracku Obami.