navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ususret ramazanu

Bez šećera i ne peče se: Pripremite kolač s hurmama koji će vas držati sitim cijeli dan

Uskoro nam stiže mubarek mjesec ramazan.

Objavljeno: 11.03.2023. u 22:40
get url
text

Najvažnije prehrambeno pravilo u ovom mjesecu je umjerenost i pravilan izbor i raspored namirnica u toku dana, tj. od iftara do sehura, kako biste svom tijelu što duže omogućili energiju, ali bez prevelikog opterećenja probavnog sistema.

Kako u ramazanu hurma zauzima posebno mjesto, evo jednog recepta za desert sa ovim plodom kojeg je pripremila doktorica medicine i magistrica nutricionizma Safija Softić-Namas na svom blogu doktoricasaoklagijom.

Pošto su hurme dovoljno slatke, nema potrebe da ovoj poslastici dodajete šećer.

Još jedna pozitivna stvar je da se desert ne peče, tako da će svi hranjivi sastojci ostati u izvornom obliku.

Potrebni sastojci za koru: 300 g očišćenih hurmi, pola šolje kikiriki putera, pola šolje kokosovog ulja, pola šolje oraha.

Sastojci za kremu: 200 g očišćenih hurmi, pola šolje kikiriki putera, pola šolje kokosovog ulja, jedna šolja kokosovog (ili kravljeg) mlijeka, tri kašike sosa od nara (ili jabukovog pekmeza).

Za posipanje: morska so i orasi ili kikiriki.

Način pripreme:

Kalup po želji obložite papirom za pečenje kako biste lakše izvadili kolač nakon hlađenja. Duguljasti ili četvrtasti i rezati kolač na kocke ili koristiti kalupe za muffine.

U multipraktiku izmiješajte sastojke za koru, te ih utisnite na dno kalupa. To možete umijesiti i rukom, bez blendera.

Ostavite da se hladi u frižideru dok pripremate kremu.

Sastojke za kremu izblendajte i prelijte preko podloge.

Odozgo pospite s malo morske soli i ukrasite orasima ili neslanim kikirikijem.

Kolač je prilično kaloričan, ali je pun zdravih sastojaka, koji će vas držati sitim ako ga konzumirate za sehur.