navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Srbijanska virousologinja

Banko: Novi sojevi probijaju zaštitu, epidemija COVID-a će dugo trajati

Virusolog Ana Banko izjavila je danas da je za porast broja oboljelih od COVID-a u Srbiji ključno to što je nedovoljan broj građana vakcinisan i upozorila da će epidemija dugo trajati jer novi sojevi probijaju zaštitu.

Objavljeno: 19.09.2021. u 15:29
get url
text

Banko je za Radio-televiziju Srbije (RTS) naglasila je da su istraživanja pokazala da imunitet vakcinisanih, ali i onih koji su preležali virus, opada nakon šest meseci.

Ukazala je i da "dvije do tri sedmice" nakon treće, odnosno buster doze, počinje nagli pad broja novozaraženih.

Dodala je da su istraživanja pokazala da imunitet ne traje dugo, ali i da je buster doza neophodna kako bi se kriva broja zaraženih spustila, naročito u populaciji starijih od 50 godina.

- Vakcinacija kao takva ne smije da nas obeshrabri jer činjenica jeste da obuhvat vakcinacije mora da bude mnogo veći jer imunitet nakon preležane koronavirusne infekcije nije dugotrajan i to je u stvari najveći problem zašto i oni koji su prirodno preležali infekciju ponovo je dobijaju, a to se ovdje dešava i sa vakcinisanim - objasnila je.

Navela je da su sve zemlje koje su na početku ove godine vakcinisale veliki dio svog stanovništva i imale tu prednost u odnosu na druge, praktično zastale na tom putu "na nekih 50 ili 60 posto".

Drugi razlog zašto je Srbiji porastao broj oboljelih je u tome što se virus mijenja i u ovom trenutku delta soj, koji je dominantan, probija taj imunitet.

Upozorila je da to znači da će oni koji su vakcinisani i oni koji su prirodno preležali infekciju moći da se zaraze.

Navela je da oni neće teško oboljeti ako još imaju imunitet, ali da će biti prenosioci.

- Vakcinisana osoba će dalje prenositi virus, zbog čega je ovo jedan nezaustavljiv proces u ovom trenutku. I nama nije više cilj vakcinacijom da potpuno eliminišemo virus već nam je cilj da ne dolazi do teških kliničkih slika i fatalnih smrtnih ishoda - objasnila je.

Naglasila je da "ako se ponašamo kao da virus ne postoji, ako ga ignorišemo, to ga zapravo neće eliminisati" i zaključila da "ignorisanje neće ispisati virus iz istorije".