navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dezinficijensu istekao rok

Bakterija pobjegla iz laboratorije u Kini, razboljele se hiljade ljudi

Više od 3.000 ljudi razboljelo se na sjeverozapadu Kine pošto je 2019. bakterija pobjegla iz biofarmaceutske laboratorije koja proizvodi cjepiva za životinje, objavile su vlasti.

Objavljeno: 19.09.2020. u 08:50
get url
text

Bruceloza je bolest koja se prenosi među stokom ili životinjskim proizvodima. Općenito za ljude nije zarazna, ali može izazvati groznicu, bolove u zglobovima i glavobolje.

Ukupno je 3.245 osoba bilo pozitivno na testu za tu bakteriju u testiranjima provedenima nakon 'bijega' bakterije iz laboratorije, objavile su zdravstvene vlasti u gradu Lanzhou, središtu pokrajine Gansu.

Vlasti nisu navele je li bio prijenosa bakterije s čovjeka na čovjeka.

Ta državna laboratorija smještena u gradu upotrijebila je u julu i augustu 2019., u svrhu proizvodnje cjepiva protiv bruceloze, dezinfekcijsko sredstvo kojem je istekao rok trajanja, objavile su vlasti.

Zbog neučinkovitog dezinfekcijskog sredstva sterilizacija nije bila potpuna i bakterija je bila prisutna u plinskom otpadu iz fabrike biofarmaceutskih proizvoda za uzgoj životinja u gradu Lanzhou.

Kontaminirani plin proširio se zrakom do susjednog veterinarskog israživačkog instituta zbog čega se u decembru zarazilo 200 osoba.

Zdravstveni zavod u Lantzhou u petak je objavio da bakterija općenito potječe s ovaca, goveda i svinja.

Laboratorija se ove godine izvinila javnosti, a povučena mu je dozvola za proizvodnju cjepiva protiv bruceloze.

Oboljeli će početi od oktobra primati finansijsku naknadu za pretrpljenu bolest, objavile su vlasti, prenosi Hina.