navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Simbol profinjenosti

Austrijska prijestolnica: Beč, grad u kojem se svi osjećaju kraljevski

Gdje god se okrenete pred vama će se stvoriti palače, ulice i zgrade koje nose duboku priču o gradu bogate kulture i historije - barok, secesija i bečki klasicizam utkani su u gradski ambijent.

Objavljeno: 18.06.2020. u 14:39
get url
text

I čim zakoračite u Beč postat će vam jasno da je epitet kulturne nacije koji prati Austrijance potpuno opravdan. Još ako dođete u vrijeme balova, kao što smo mi, i kada vidite sve te muškarce u smokinzima, žene u balskim haljinama kako šetaju ulicama, postat će vam jasno kako je nastala krilatica "bečka škola", kojom izražavamo divljenje prema nečijoj izvanrednosti, odnosno džentlimentstvu i lijepim manirima.

Beč je simbol profinjenosti, uživanja i moći u isto vrijeme. Zato danas predstavlja jednu od najpoželjnijih svjetskih turističkih destinacija, ali i jedno od najpoželjnijih mjesta za život, iako je preskup - najobičniji ručak košta 20 eura. I jedan metar kvadratni stana košta 5.000 eura.

 Grose Ferhadija

No isplati se doći u Beč, jer koračajući ulicama čut ćete miješanje različitih jezika. I svi su dobrodošli, a ta politika djelimično je i posljedica pokušaja iskupljenja Austrijanaca za događaje iz prošlosti na koje nisu ponosni. Zato u središtu grada nasuprost slavne galerije Albertine naići ćete na spomenike koji osuđuju Holokaust i odaju počast mučenim, prognanim i ubijanim Jevrejima, odnosno spomenike koji naglašavaju demokratičnost i veličaju vladavinu prava i ljudskih sloboda.

Beč je dvomilionska metropola organizovana u 23 gradska okruga i nemoguće je stići obići sve za nekoliko dana, iako je grad fantastično uvezan, posebno ako se vozite metroom, za koji karta košta 2.50 eura, sedmična 17 eura, a godišnja za njegove stanovnike oko 30 eura.

No, ne smijete zaobići prvi - najstariji i centralni okrug, koji izgleda kao muzej na otvorenom. Nezaobilazna je katedrala na Stephansplatzu, okolne ulice načičkane luksuznim trgovinama i gostionicama, još spoznaja da su nekada istim ulicama šetali i u istom gradu stvarali Beethoven, Mozart, Gustav Klimt, učinit će da se zaista osjećate posebno.

{$galerijaFotografija}

Nemoguće je izbjeći taj osjećaj jer su sve prodavnice i izlozi prepuni različitih predmeta i čokolada sa likovima ova tri nevjerovatna umjetnika koje slavi cijeli svijet, a Beč i Bečlije se njima itekako ponose.
Šetali su, šetaju i šetat će tim ulicama i mnogi Bosanci i Hercegovci a, kako smo saznali na licu mjesta, samo u 10. okrugu živi ih 15.000. Jako puno ih ima i u 15. i 16. okrugu za koji kažu da je mala Jugoslavija, da su službeni jezici bosanski, hrvatski i srpski, gdje vladaju čevabdžinice i buregdžinice, gdje se ćejfi i ispija bosanska kafa.

U Beč zaista možete otići bez poznavanja njemačkog ili engleskog, bosanski vam je sasvim dovoljan, a obzirom da arhitektura zbog zajedničke prošlosti podsjeća na našu, bez uvrede Austrijancima, mi smo Beč prozvali "grose Ferhadija". Ako su oni nekad u prošlosti okupirali nas, sada smo mi definitivno okupirali njih. Šalu na stranu, duh Beča i dalje ostaje dominantan i živ, a evo šta trebate pogledati.

Saher torta

Ako bi postojalo jedno mjesto koje nikako ne bi smjeli propustiti dok ste u Beču, to je Schönbrunn, spektakularni dvorac iz 18. vijeka koji je, može se slobodno reći, postao jedna od najpoznatijih atrakcija čitave zemlje. Ovo nevjerovatno zdanje sastoji se od čak 1.441 sobe uključujući i one u kojima je svojevremeno živjela i Marija Terezija. Osim palače, obavezno posjeti i park koji je sam po sebi dio UNESCO kulturne baštine. Izgrađen u baroknom stilu, možda je ovo najbolja besplatna stvar koju možete vidjeti u gradu.

Zavirite i u unutrašnjost katedrale sv. Stefana koja je izgrađena 1722. godine. Bez dileme, ona je najznačajnije gotičko zdanje Beča, locirano u njegovom strogom centru. Uživajte i u pogledu na Belvedere dvorac koji se sastoji od gornje i donje palače, kao i još mnogo drugih značajnih objekata, među kojima je Mramorna dvorana, nevjerovatan prostor na dva sprata ispunjen skulpturama, slikama i freskama.

Zanimljiva je i galerija koja se nalazi u sklopu palate, poznata po svojoj bogatoj kolekciji slika nastalih u periodu od 12. do 16. vijeka, gdje se posebno izdvaja djelo "Poljubac", Gustava Klimta. U Beču se nalazi i jedna od najvećih operskih kuća u Evropi koja je tokom 150 godina postojanja ugostila mnoge eminentne muzičare, dirigente, plesače i soliste, a tokom godine ovdje se održi više od 300 nastupa.

Ljubitelji historije svakako ne smiju propustiti Hofburg - najznačajniju palaču u Beču. Upravo je ona bila sjedište svih austrijskih vladara još od 1275. godine, a danas je sjedište predsjednika ove zemlje. Čitav prostor je ispunjen s više od 19 vrtova i 2.600 soba, a ono najzanimljivije za posjetiti svako je Sisi muzej, Srebrna kolekcija, kao i riznica s velikom kolekcijom blaga iz rimskog carstva.

Iz Beča se ne vraćajte ako niste probali čuvenu Saher tortu. Također, ako vam ostane vremena pogledajte predstavu u Narodnom pozorištu koje je ugostilo glumačke velikane iz cijelog svijeta. I još mnogo toga se ima vidjeti u Beču. I jedno vam garantujemo u Beču ćete se osjećati kraljevski.

 

Beč- austrijska prijestolnica-18.06.2020.
1 od 14
left-arrowright-arrow