Angelina Jolie pridružila se Instagramu kako bi progovorila o opasnoj situaciji u kojoj su se našle žene, djevojke, djeca, ali i muškarci u Afganistanu.

Glumica i humanitarka posvetila je svoju prvu objavu trenutnoj situaciji u Afganistanu, jer brojni Afganistanci traže sigurnost od talibana nakon povlačenja američkih trupa.

- Ovo je pismo koje sam dobila od tinejdžerice iz Afganistana. Trenutno stanovnici Afganistana gube sposobnost komuniciranja na društvenim mrežama i mogućnost slobodnog izražavanja. Zato sam došla na Instagram da podijelim priče i glasove onih širom svijeta koji se bore za svoja osnovna ljudska prava - napisala je Angelina uz fotografiju rukom napisanog pisma i dodala:

- Bila sam na granici s Afganistanom dvije sedmice prije 11. septembra, gdje sam susrela afganistanske izbjeglice koje su pobjegle od talibana. To je bilo prije 20 godina. Mučno je gledati kako se Afganistanci ponovo raseljavaju iz straha i neizvjesnosti koja je zahvatila njihovu zemlju. Potrošiti toliko vremena i novca, prolijevati krv i izgubiti živote samo da bi se to ponovilo, gotovo je nemoguće razumjeti. Desetljećima je bolesno gledati kako se afganistanske izbjeglice - neki od najsposobnijih ljudi na svijetu - tretiraju kao teret. Znajući da bi, ako imaju uvjete i poštovanje, učinili mnogo za sebe. I upoznati toliko žena i djevojaka koje ne samo da su željele obrazovanje, već su se za njega i borile. Nastavit ću tražiti načine kako pomoći. I nadam se da ćete mi se pridružiti - poručila je Angelina.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Angelina Jolie (@angelinajolie)

Glumici su brojni pratitelji pružili podršku i zahvalili u komentarima, a Angelinu je na Instagramu u samo nekoliko sati zapratilo više od milion ljudi.