navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Lijepa priča iz Breze

Amna se u 2022. izborila s bolešću, udala za ljubav svog života i magistrirala građevinu

Da život ispisuje teške, ali i lijepe stranice govori i priča o Amni Mahmutović-Kulić iz Breze kojoj je otac Zikret Mahmutović, ratni vojni invalid bez noge, krajem prošle godine donirao 70 posto jetre i tako svojoj kćerki spasio život.

Objavljeno: 14.12.2022. u 19:12
get url
text

O nevjerovatnoj ljubavi roditelja prema svom djetetu, ali i hrabrosti 26-godišnje Amne Faktor je pisao u januaru ove godine.

Prošle godine u maju Amna je bila jako loše. Ljekari u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) su, nakon svih pretraga, utvrdili cirozu jetre i ocu otvoreno kazali kako je jedini spas - transplantacija jetre.

U potrazi za spasenjem za svoje dijete porodica Mahmutović saznala je za Kliniku Memorial u Istanbulu u Turskoj gdje se rade transplantacije sa živih donora, pa je nakon pretraga na KCUS-u utvrđeno da joj otac može donirati dio organa.

Transplantacija je urađena 20. decembra prošle godine, a postoperativni tok dobro je prošao.

Za nekoliko dana će godina kako je Amni transplantirana jetra. Odlično se osjeća, a prethodne mjesece, iako je, kako kaže, prema strogim preporukama ljekara trebala mirovati i posvetiti se samo sebi i zdravlju, iskoristila je da unaprijedi akademsko zvanje, ali i uplovi u bračne vode.

Donedavno diplomirani inžinjer građevine, Amna je 4. oktobra odbranila i magistarski rad, a mjesec ranije - tačnije 4. septembra udala se za zaručnika i ljubav svog života Dinu Kulića, magistra ekonomije.

VEZANI TEKST - Zikret Mahmutović RVI bez noge donirao je kćerki Amni 70 posto jetre i tako joj spasio život

- Iako je transplantacija obavljena krajem prošle godine, 2022. za mene je bila presudna, kada je u pitanju moje zdravlje, a uz to desilo se još lijepih stvari. Rijetki su dani kada ne pomislim koliko sam samo uspjeha i lijepih stvari imala u ovoj godini, a samo prije godinu borila sam se za život - govori Amna.

Dodaje da se i ona i otac osjećaju odlično.

- Otac više ne ide na kontrole, a ja sam prije nekoliko sedmica bila u Turskoj na kontroli gdje su mi ljekari potvrdili da sve ide dobrim tokom. U Turskoj je kontrola, ako je sve dobro, godišnje, a na KCUS-u svaka dva mjeseca. Imam terapiju koju redovno uzimam, malo je korigovana, ali ću je koristiti do kraja života - kaže Amna.

Otkriva nam da, nakon teško borbe za život koju je prošla u 2021, sada uživa u svakom trenutku.

- Najednom su mi male i nekad nevažne stvari postale toliko važne. Uživam u svakom danu, satu, trenutku, sa suprugom, roditeljima, familijom, prijateljima jer tek sada shvatam da je zdravlje najveći poklon kojeg je Bog dao čovjeku. To zaista treba cijeniti i ja to činim. Što se tiče posla, još ne radim, ali sam u potrazi za njim. Ne razmišljam o odlasku, želja mi je ostati u mojoj Brezi - ispričala nam je Amna Mahmutović-Kulić.