navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Životna priča

Amil Šukalo: Od najtraženijeg bh. manekena do vlasnika odlične fudbalske škole

Godinama je javnost u Bosni i Hercegovini Amila Šukala znala kao uspješnog modela i manekena, a da je uspješan i kao menadžer, pokazao je angažmanom u modnoj kući Granoff, a potom i vlastitim projektom.

Objavljeno: 14.05.2022. u 22:29
get url
text

Naime, on je zaslužan za uspjeh škole fudbala Sparta, koja danas broji preko 400 članova i koja je stekla ugled širom regiona, ali i Evrope. I pored činjenice da već godinama nije dio modne scene, Amil se na početku razgovora za Faktor prisjetio tih vremena.

- Negdje sa 18 godina krenuo sam da se bavim modom. Sve je bilo nekako stihijski i lagano i to je još uvijek grana koja u našoj državi, nažalost, nikada nije doživjela veliki procvat. Nekako sa punoljetstvom sam počeo da radim kampanje, a prvu reviju sam odradio za agenciju koju su držali Dragan Marinković Maca i Amra Redžić. Oni su prepoznali u meni nekog ko može biti model i maneken. Nakon toga su krenule sedmice mode i to je bilo na visokom nivou i medijski popraćeno. Krasio sam naslovnice svih modnih časopisa u BiH. Onda su došle kampanje za Granoff. Sa Emirom Granovom sam se sprijateljio i poslije smo intenzivno poslovno sarađivali. Granoff je najjači brend za koji se moglo raditi i drago mi je da sam bio dio njegove velike porodice. Učestvovao sam i na nekoliko izbora ljepote i radio kampanje u okolnim zemljama. Tako je protekla cijela decenija mog bavljenja modom u kojoj sam napravio maksimalno kada je u pitanju BiH. Od mene je bilo dovoljno – ističe Šukalo.

Jedno od priznanja za školu fubala Sparta

Iako se dugo vremena bavio modom, sport i fudbal su mu oduvijek bili velika ljubav. Naime, još kao dječak počeo je trenirati fudbal u Sarajevu.

- U timu sa Koševa trenirao sam do 15 godine. Onda sam otišao u Austriju, ali u fudbalu je sve nepredvidljivo. Nikada se ne može garantovati da će neko napraviti veliki karijeru i da će uspjeti. To je i jedna od čari ovog sporta. Sa 22 godine osnovao sam firmu Hit Media i to je bio moj prvi ozbiljniji samostalni rad. Okušao sam se 2012. godine i u javnom sektoru. Tamo sam pokušao napraviti stvari koje sam mislio da je moguće. Bio sam u upravi preduzeća Lokom koje djeluje pri Općini Novi Grad i nakon 30 mjeseci sam podnio ostavku. To je bilo čudno roditeljima i svima oko mene u vremenu kada se svi bore da dobiju posao u općini, kantonu... Samostalno sam se povukao sa pozicije člana Uprave Lokoma. Malo je bilo šokantno, ali mene vode drugi ciljevi. Ako ne mogu doprinijeti negdje, ja idem dalje. Neću da se tu zadržavam – nastavlja Amil.

Dok je bio u Lokomu, Šukalo je pri ovoj firmi osnovao školu fudbalu.

- I ona se zvala Lokom i imala je za cilj da popuni sve one praznine u sportskim terenima, koje održava Lokom, a nismo imali toliko zainteresovanih klijenata. Nakon mog odlaska iz Lokoma, ostatak uprave je donio odluku da tu školu ugase, jer im je taj projekat bio nepotreban. Nisam imao srca da 100-tinjku djece koja su bili članovi škole saopštim vijest da se škola gasi. Preuzeo sam odgovornost za finansiranje i razvoj škole fudbala Lokom koju smo preimenovali u Top Gol, a od 2019. godine se zove Sparta. Tada smo napravili presjek i pokrenuli jedan totalno drugačiji pristup u razvoju omladinskog fudbala. Krenuli smo praviti nove projekte i došli smo na tu razinu da sigurno mogu reći da smo trenutno najmasovnija škola fudbala na Balkanu za djecu do 13 godina. Imamo više od 400 djece. To nemaju ni Crvena Zvezda, Vojvodina, Dinamo... Našoj sreći nema kraja – nastavlja osnivač i vlasnik Sparte.

{$galerijaFotografija}

Kako kaže, razvoj Sparte ide korak po korak, u zavisnosti o vremenu i mogućnostima.

- Želimo posložiti stvari da Sparta funkcioniše kao sistem. Da se zna apsolutno šta, gdje i kada ko radi. Razlikujemo se od ostalih po mnogo čemu. Mislim da smo jedina škola u Bosni i Hercegovini koja već od šest-sedam godina radi selektiranje takmičarske djece. Skuplja je to priča, ali to je proces koji mora imati svoje troškove i vrijeme za razvoj. U našim grupama program rada se prilagođava kvalitetu grupe. Uvijek su minimalno dva-tri trenera na treningu. Razvili smo i softversku aplikaciju kojom smo u mnogo čemu olakšali naš rad, ali pojačali evidenciju i statistiku. Mi sada imamo statistiku o svakom našem članu, kada je bio na terningu, koliko je bio na treningu, koliko je golova dao... Ako to dijete želi postati vrhunski igrač, budući klub može imati informacije o cijelom razvoju. To je jako bitno za profesionalne klubove, jer danas je statistika sve – kaže Amil koji dodaje da imaju i dobru saradnju sa brojnim klubovima u regionu, ali i Evropi.

Trenerima u svim sportovima veliki problem često predstavljaju nerealne ambicije roditelja, koji misle da je njihovo dijete najbolje.

- Ključni problem je ako se ne uspostavi adekvatna i dobra saradnja i povjerenje na relaciji roditelj - dijete - klub. Ako se ne razvije kvalitetna saradnja, dijete može biti u velikim problemima da se maksimalno iskoristi njegov talenat. Zato mi jako puno radimo na toj komunikaciji sa roditeljima. Često je osnovni problem nerealna očekivanja roditelja od djece. Veliki teret mi stavljamo djeci svi zajedno i roditelji na njihova pleća, a nismo sigurni da li mogu podnijeti sav teret – nastavlja alfa i omega Sparte.

Šukalo u društvu Luciena Favrea

I pored brojnih uspjeha, škola fudbala Sparta nije, nažalost, prepoznata od strane nadležnih.

- Država nema uređen sistem na koji način podržavati i prepoznati sportske kolektive koji zaslužuju podršku. Žalosno je da od lokalnih i kantonalnih vlasti, iako imamo više od 400 djece, nemamo podršku. To je sve stihijski i tanko u odnosu šta neki od klubova rade. Mi sigurno nismo jedini koji doprinosimo razvoju sporta u Kantonu Sarajevo, ali... Žalosno je da jedan temin za trening djece košta 120 KM u firmi koja je u vlasništvu države. Godinama tražimo da nam lokalna vlast na duže vrijeme dodijeli za zemljište koje im ne treba. Da mi to zemljište uredimo za sportske aktivnosti. Žalosno je da mi kao najmasovnija škola moramo ići trenirati u drugu općinu i što nemamo infrastrukturu. Ne možemo mi sami kupiti zemljište od par miliona KM, a onda još ulagati. Imamo sredstva da napravimo terene. Mislim da bi bilo adekvatno da lokalna zajednica da svoj doprinos i privremeno dodijeli zemljište koje je pod šikorom. Mi ćemo se boriti. Mi ne odustajemo, jer mi smo Spartanci. Sparta je dobila naziv po mitskom filmu 300 koji je pokazao sav karakter kakvi trebamo svi biti, borci bez odustajanja. Vrijeme će pokazati da li ćemo uspjeti. Uz malu pomoć lokalne zajednice napravili bi čuda. Prepoznati smo bilo gdje van Sarajeva i BiH, a najmanje u općini u kojoj smo osnovani – kaže Amil Šukalo koji ističe veliku podršku supruge Afrodite sa kojom ima djecu Tirsu, Robel i Norah.

Amil Šukalo, 12.05.2022.
1 od 6
left-arrowright-arrow