navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kanada

Amerikanku usmrtio mrki medvjed: Policija životinju zatekla iznad tijela žene

Medvjedi u prirodi zaobilaze ljude, a napadaju iz više razloga, kada čovjek dođe u dodir s mladuncem, ako medvjed brani svoju hranu ili kada je iznenađen ili uplašen

Objavljeno: 05.09.2019. u 20:58
get url
text

Amerikanka je usmrtio mrki medvjed na zabačenom privatnom otoku u Kanadi. Catherine Sweatt-Mueller (62), napustila je svoju kuću navečer da obiđe pse, ali se nije vratila.

Njena zabrinuta majka pozvala je policiju, koja je po dolasku na otok pronašla tijelo žene iznad kojeg je stajao medvjed. Policija je ubila medvjeda za koga sumnja da je usmrtio ženu, piše BBC.

Sweatt-Mueller iz Maple Plaina u Minnesoti, bila je na odmoru sa svojim roditeljima na Red Pine otoku blizu američke granice.

Policija je primijetila još dva mrka medvjeda koji su pokazali agresivno ponašanje.

- Jedan je škrgutao zubima i udarao šapama o tlo - rekao je Jim Davis iz ontarijske polcije.

Tijelo medvjeda će biti analizirano da bi se eventualno utvrdio motiv napada. Posljednji fatalni napad medvjeda u kanadskoj državi Ontario dogodio se 2005. godine.

Medvjedi u prirodi zaobilaze ljude, a napadaju iz više razloga, kada čovjek dođe u dodir s mladuncem, ako medvjed brani svoju hranu ili kada je iznenađen ili uplašen.

U novembru 2018. godine Valerie Theoret (37) i njenu 10-mjesečnu bebu ubio je izgladnjeli grizli u kanadskom Yukonu. U Sjevernoj Americi dogodila su se tri napada grizlija u prošloj godini, od toga dva na Aljasci i jedan u Wyomingu, nedaleko od nacionalnog parka Yellowstone.

Prošle godine Kanađanina Aarona Gibbonsa (31) usmrtio je polarni medvjed u Nunavutu, kanadskoj teritoriji poznatoj po ribolovu i lovu. Prije toga smrtonosni napad polarnog medvjeda u Nunavutu desio se 2000. godine.