navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Potvrdila kćerka

Američki glumački veteran Brian Dennehy preminuo u 81. godini

Američki glumački veteran, producent i reditelj Brian Dennehy preminuo je u 81. godini.

Objavljeno: 16.04.2020. u 23:04
get url
text

Informaciju o Dennehyjevoj smrti potvrdila je njegova kćerka Elizabeth Dennehy, naglasivši kako uzrok smrti njenog oca nije koronavirus. 

- Ponosni i odani otac i djed, nedostajat će supruzi Jennifer, porodici i mnogim prijateljima - napisala je kćerka na Twitteru. 

Rođen je 1938. godine u Connecticutu. Dobitnik je jednog Zlatnog globusa, dvije Toni nagrade i dobitnik je šest nominacija za nagradu Primetime Emmy, ali i brojnih drugih nagrada. Dobio je priznanje za ulogu Šerifa Willa Teaslea u filmu Rambo First Blood (1982), koja ga je i proslavila. Dennehy je ostvario uloge u više od 100 filmova. 

Kad je napunio 21 godinu, prijavio se u vojsku i služio je četiri godine kao marinac. Nakon što ga je vojska otpustila, upisuje se na Univerzitet Columbia sa stipendijom za američki fudbal. Ali onda je prešao na Yale gde je diplomirao kao dramski glumac. 

Od Dennehya se oprostio upravo i glumac Sylvester Stallone, s kojim je zajedno glumio u prvom dijelu Ramba. 

- Veliki glumac Brian Dennehy preminuo je. Jednostavno, bio je sjajan glumac. Također je bio vijetnamski veteran i pomogao mi je mnogo u izgradnji lika RAMBO-a. Svijet je izgubio velikog umjetnika - poručio je Stallone na Instagram profilu.