Mnogi dan počinju s jednim napitkom koji može sabotirati dijetu. Naravno, riječ je o kafi punoj šećera.

Dijatetičarke Trista Best i Johna Burdeos objasnile su šta znači popiti kafu sa šećerom, aromatiziranim sirupima, slatkim vrhnjem i sličnim dodacima.

Best upozorava da je jedna od najgorih navika u pijenju za one koji žele vitkije tijelo konzumiranje kafe s visokim sadržajem šećera i masti.

Naravno, nije problem sama kafa.

- Kafa može dovesti do debljanja prvenstveno zbog sastojaka koje koristite da je zasladite. Malo slatkoga s vremena na vrijeme nije veliki problem, ali ako svaki dan naručite isti napitak s visokim udjelom šećera iz kafića, s vremenom ćete stvoriti problem - objasnila je dijatetičarka i dodala:

- Dodavanjem visokokaloričnih i masnih zaslađivača ili vrhnja povećavate vjerovatnost da vaš uobičajeni napitak od kafe bude krivac za debljanje.

Dijatetičarka Burdeos je objasnila da Američka organizacija za srce ne preporučuje više od 36 g šećera (devet kašičica) dnevno za muškarce i 24 grama šećera (šest kašičica) dnevno za žene.

Srednja do velika kafa s dodatkom šećera može sadržavati oko 15 do 20 grama šećera, upozorava Burdeos.

Best kaže da je "crna kafa najbolja za mršanje" i ističe da, u nekim slučajevima, "kofein može poboljšati napore u procesu mršanja".

Ako stvarno ne možete podnijeti crnu kafu bez šećera, Burdeos savjetuje:

- Preporučam da sami napravite kafu kod kuće gdje imate potpunu kontrolu nad sastojcima koje dodajete.

Imajte na umu da je uvijek najbolje koristiti prirodne zaslađivače.

Kako piti kafu?

Ako mislite da pijete previše kafe, postoje koraci koji će vam pomoći da naviku dovedete u red.

Nemojte je piti čim se probudite

Ponekad je pomisao na toplu šoljicu kafe dovoljan razlog da ustanete ujutro, ali ako je pijete nekoliko minuta nakon što ste se probudili može doći do poremećaja prirodnog nivoa energije u tijelu.

Stručnjak za menadžment i ponašanje, Daniel Pink je pregledao naučne dokaze kako bi se uvidjelo kako to kafa i vrijeme kada je pijete može utjecati na produktivnost.

Nakon pregleda studija je zaključio kako je kafu najbolje piti 60 do 90 minuta nakon buđenja, a razlog je taj što kofein utječe na proizvodnju kortizola, hormona koji tijelu daje signal da se razbudi i odgovara na podražaje, a nivoe ovog hormona su na vrhuncu oko 8.30 sati.

Šta ne trebate raditi

Kafa ili kratki odmor su odlični načini da malo napunite baterije, ali ako ih kombinirate, radi se o jakom alatu koji će pojačati budnost.

Studije iz Engleske i Japana su pokazale kako je ispijanje kafe neposredno prije odmora (a spavate 20 minuta), odličan način da pojačate koncentraciju i fokus.

Nauka iza ove informacije je jednostavna: san povećava nivo hormona koji potiče osjećaj umora u mozgu i tijelu. Kofein, kojemu je potrebno oko 20 minuta da djeluje, pomaže pri blokadi proizvodnje tog hormona, pa ćete naravno automatski biti puno budniji kada se probudite.

Izvor: Faktor/yahoo.com