navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Spoj prirode i historije

Adrenalinske avanture u krajolicima koji oduzimaju dah: Otkrijte nestvarne kanjone u Turskoj

Prekrasni kanjoni Turske nude zadivljujući spoj prirode i historije. S čistim tirkiznim potocima koji se prelijevaju niz strme stijene, ovi kanjoni su omiljene destinacije u Turskoj, posebno za ljubitelje ekstremnih sportova.

Objavljeno: 01.09.2022. u 08:09
get url
text

Turski kanjoni – oživljeni žilavim rijekama koje teku vijekovima urezujući strme stijene, od kojih su neki dugi mnogo kilometara, a visine na pojedinim mjestima dosežu i hiljade metara – među prvim su adresama za adrenalinska iskustva. Bilo da putnici žele da se rashlade u ledeno hladnim vodama ili na splavu, zipline iskustvom ili penjanjem, kanjoni Turske obećavaju avanture koje se ne mogu odbiti.

Istovremeno, priroda i historija nude jedinstven sklad u kanjonima ove zemlje. Ruševine drevnih gradova, crkava i grobnica danas šapuću priče o prošlosti. Poslušajmo ovaj šapat i krenimo na kratko putovanje u pet najljepših kanjona u Turskoj – gdje avanturi nema kraja...

Nacionalni park Kanjon Köprülü (Köprülü Kanyon Millî Parkı)

Smješten 85 km od centra Antalije, Kanjon Koprulu (Köprülü Kanyonu) je pravo prirodno čudo stvoreno od tirkiznih voda rijeke Köprüçay. Područje koje privlači posjetitelje svojim prirodnim ljepotama, krajolikom koji oduzima dah i brojnim prirodnim aktivnostima, proglašeno je nacionalnim parkom 1973. godine. Kanjon Köprülü, dugačak 14 kilometara i visok više od 100 metara, također je među najdužim kanjonima u Turskoj.

Najistaknutiji aspekt kanjona Köprülü je nesumnjivo rijeka Köprüçay, što regiju čini jednim od najatraktivnijih prirodnih rekreacijskih područja u Turskoj. U rijeci Köprüçay u kanjonu Köprülü, posjetitelji mogu uživati u vodenim sportovima kao što su rafting, ribolov i plivanje – uzbudljive aktivnosti u mirnom okruženju. Pored rijeke, okolina nudi mnoge avanture. Osim vodenih sportova u kanjonu, gosti mogu planinariti i penjati se po stijenama, baviti se orijentiringom i voziti bicikl, promatrati botančki i život divljih životinja, fotografirati, kampirati i praviti piknike. Dostupni su i izleti u planine i džip safari.

Kanjon Köprülü je stanica na putu Sv. Pavla, koja je druga najduža pješačka staza u Turskoj. Na ovoj ruti, koja prati put kojim je prošao sveti Pavle na svom putu širenja kršćanstva u Zapadnu Evropu, putnici se mogu odmoriti u blizini kanjona Köprülü i posjetiti drevni grad Selge zapadno od rijeke.

Nacionalni park Köprülü Canyon nudi sadržaje za hranu i piće i prostore za kampiranje na obali rijeke za odmor i smještaj. Moguć je i ugodniji boravak; drveni bungalovi unutar granica parka služe kao hosteli.

{$galerijaFotografija}


Dolina Ihlara (Ihlara Vadisi)

Dolina Ihlara (Ihlara Vadisi) nalazi se u Kapadokiji, regiji poznatoj po svojim vilinskim dimnjacima i podzemnim gradovima – i koju mnogi smatraju jednim od najfascinantnijih mjesta na Zemlji. Četrnaest kilometara duga dolina uz rijeku Melendiz poznata je po svojoj historiji i prirodnim ljepotama.

Dolina Ihlara bila je važan centar kršćanstva kroz historiju, zahvaljujući zaštićenoj strukturi koju je stvorio potok Melendiz. Brojne crkve u regionu, od kojih su neke poznate po svojoj dekorativnoj umjetnosti, uključuju one kao što su Sümbüllü, Yılanlı, Kokar, Ağaçaltı, Pürenliseki, Eğritaş, Kırkdamaltı i Bahattin Samanlık. Dolina Ihlara također ima sjajne staze za planinarenje. Nakon obilaska crkava u dolini, posjetitelji se mogu opustiti u podnožju potoka Melendiz. Uz vodu se nalaze i kafići i restorani.

Kanjon Saklıkent (Saklıkent Kanyonu)

Kanjon Saklıkent (Saklıkent Kanyonu) u četvrti Seydikemer u Muğli je prirodna krošnja stvorena za avanturiste. U dolini dugoj 18 kilometara, koja je među najdubljim dolinama na svijetu, visina kamenih zidova na nekim mjestima prelazi i hiljadu metara. U pratnji umirujućih zvukova tekuće vode, šetnja oko Saklıkenta pruža samo pogled na nebo usred stijena.

Samo prva dva kilometra doline mogu posjetiti neiskusni trekeri. Drveni stubovi pričvršćeni za zidove kanjona u ovoj sekciji omogućavaju posjetiteljima pristup veličanstvenom pogledu. Preostalih 16 kilometara kanjona, koji se mjestimično smanjuju i do dva metra širine, uglavnom istražuju profesionalni istraživači kanjona sa odgovarajućom opremom.

Osim kanjoninga, Saklıkent nudi rafting, zipline i bungee jumping. Kanjon Saklıkent također ima prostore za sjedenje na drvenim platformama, gdje posjetitelji mogu jesti svježe gözleme i pastrmke.

Kanjon Arapapıştı (Arapapıştı Kanyonu)

Kanjon Arapapıştı, koji se nalazi na granici pokrajina Aydın, Denizli i Muğla, poznat je i kao kanjon İnceğiz. To je pravo prirodno čudo, nastalo erozijom uzrokovanom potokom Akçay, i predstavlja uživanje za istraživanje. U kanjonu Arapapıştı, dugom šest kilometara i visokom 380 metara, nalaze se gradske ruševine iz rimskog i istočnorimskog perioda. U kanjonu se nalazi i misteriozna grobnica stara 2.500 godina za koju se vjeruje da potječe iz perzijskog područja, kao i pećine koje su formirale vode Akčaja i historijski most Kemer, koji su izgradile vojske Aleksandra Velikog. 

Također je moguće istražiti kanjon Arapapıştı čamcem u određenim dijelovima. Ove ture brodom uglavnom traju od devedeset minuta do dva sata. Trekking staze nude aktivnije iskustvo razgledanja, ali obje vrste izleta nude nevjerojatne pejzaže i netaknutu prirodu.

Kanjon Šahinderesi (Şahinderesi Kanyonu)

Kanjon Şahinderesi nalazi se u planini Ida, poznate na turskom kao "Kaz Dağları". Ovo čudo prirode u Turskoj je takođe predmet legendi: planine Ida su se u antičko doba smatrale "Planinama boginja" i stoga su bile svete. Slavu današnjeg raja kiseonika duguju kanjonu Šahinderesi. Şahinderesi, dugačak oko 27 kilometara, smatra se drugom regijom na svijetu po proizvodnji kisika nakon švicarskih Alpa. Osim toga, u kanjonu ima puno ljekovitog bilja i trava.

Kanjon Şahinderesi je unutar granica Nacionalnog parka Mount Ida (Kaz Dağları Millî Parkı) i pod zaštitom je. Posjetioci mogu planinariti, plivati u ledeno hladnim vodama i uživati u brojnim prilikama za fotografiranje. Za dublje istraživanje kanjona, na raspolaganju su obilasci sa vodičem.

kanjon-turska2.jpg
1 od 10
left-arrowright-arrow