Mjesec dana je ostalo do proslave Nove godine, no većina nas mnogo ranije voli da ukrasi dom i okiti tradicionalni simbol praznika – novogodišnju jelku.

Danas u ponudi imamo raznovrsne umjetne jelke u više boja, oblika i veličine, no neki se još uvijek odlučuju da u njihovom domu zablista prirodna jelka.

I dok su umjetne dosta lakše i jednostavnije za ukrašavanje jer su napravljene da izgledaju tačno kao iz nekog kataloga - savršeno su simetrične, u idealnoj zelenoj boji, s prirodnim drvcima je drugačija situacija. Osim bockavih iglica, one nisu u potpunosti simetrične i trebaju više truda i razmišljanja oko dekoracija kako bi se dobio željeni rezultat.

Prije samog ukrašavanja, nije na odmet pripremiti rukavice kako se ne biste uboli na iglice bora, makaze za eventualne manje izmjene oko borovih grančica i manje merdevine ako je jelka visoka.

Osnovni element svake jelke su ukrasi. Plastični, stakleni, papirni – možete ih pronaći u svim materijalima, oblicima i veličinama. Za prirodnu jelku najbolje je odabrati kuglice većih dimenzija i to one koje će biti u kontrastu s jelkom. Ako su grane svjetlije zelene, izbjegavajte zelene nijanse kuglica, te birajte zlatne, srebrne, bijele... Nakon što postavite velike ukrase, možete dodati manje detalje. Tako će uređenje izgledati zaigranije i veselije.

Jedan od trikova za popunjenu i lijepu prirodnu jelku jesu mašne kao ukras. Naime, kako ona često nije jednake gustoće s granama kao i umjetna, velike crvene mašne koje možete sami napraviti od tkanina izgledat će fantastično i popuniti eventualne praznine među granama.

Vrh jelke je neizostavan ukras. Ukoliko ste do sada stavljali klasičnu zvijezdu, možete razmisliti i o drugim motivima te tako osvježiti svoju jelku ove godine. Za veće prirodne jelke bilo bi najbolje kada bi vrh bio širi, a ne uži.

Postolje jelke je nešto čemu posvećujemo najmanje pažnje i ono najčešće izgleda pomalo neugledno, posebno ako je jelka odsječena i stavljena na metalni stalak. Postolje možete uljepšati tako da mu postavite suknjicu za jelku ili na dno postavite košaru u kojoj će izgledati kao da je zasađeno.

Kod prirodne jelke važan je odabir lampica. Starije lampice ispuštaju toplinu zbog koje se grančice mogu i osušiti. Stoga pripazite da uzimate lampice koje ne puštaju toplinu. Zavisno od veličine jelke, uzmite jedan paket lampica kako biste ih postavili bliže unutrašnjosti, a drugi kako biste ih postavili više prema vani.

Izvor: Faktor