Cristi Puiu, jedan od najznačajnijih filmskih autora današnjice, za film "Malmkrog" osvojio je nagradu za najboljeg reditelja u programu Encounters 70. Berlinalea.

"Malmkrog" je koprodukcija Rumunije, Srbije, Švicarske, Švedske, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije.

U Bosni i Hercegovini film je podržalo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Koproducent filma iz BiH je "Produkcija Sarajevo 2006"  i producent Mirsad Purivatra, koji je s Puiujem sarađivao i 2016. na njegovom filmu "Sieranevada", koji je prikazan u takmičarskom programu 69. Filmskog festivala u Cannesu.

O nagradama programa Encounters odlučivao je tročlani žiri: japanski producent i direktor Tokyo Filmex film festivala Shôzô Ichiyama, čileanska rediteljica Dominga Sotomayor te njemačka rediteljica Eva Trobisch.

Upravo je premijera filma "Malmkrog" službeno otvorila Encounters, novi takmičarski program 70. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, osnovanog s ciljem da obogati zvaničnu festivalsku selekciju raznovrsnim novim narativnim i dokumentarnim filmovima.

Scenarij za film "Malmkrog" napisao je Cristi Puiu, prema tekstu Vladimira Solovyova. Uloge u filmu ostvarili su Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot i István Téglás.

Cristi Puiu je scenarista i reditelj poznat po nagrađivanim filmovima "Smrt gospodina Lazarescua" (2005.), "Aurora" (2010.) i "Sieranevada"  (2016.).

Godine 2010. je predsjedavao žirijem Takmičarskog programa – igrani film Sarajevo Film Festivala. Godine 2013. Festival mu je posvetio svoj "Tribute to" program, a 2019. Puiu je bio gost 25. Sarajevo Film Festivala i predavač na Talents Sarajevo programu.