navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Biološki poremećaj

Rad u smjenama može biti jako štetan za srce

Gotovo svi psihološki procesi, a posebno ciklusi spavanja i budnosti, slijede biološki ritam koji regulira unutarnji sat u mozgu

Objavljeno: 07.10.2019. u 20:28
get url
text
Noćni rad
Noćni rad

Manjak sna i poremećeni ritam spavanja mogu povećati rizik od srčanih bolesti, posebno kod radnika koji rade u smjenama, objavili su američki naučnici.

- U svih ljudi, i općenito u sisara, gotovo svi psihološki i behavioralni procesi, a posebno ciklusi spavanja i budnosti, slijede biološki ritam koji regulira unutarnji sat u mozgu. Kada ti ciklusi nisu u skladu s ritmom koji diktira naš unutarnji sat događaju se biološki poremećaji - objasnila je dr. Daniela Grimaldi sa Univerziteta i Chicagu.

U istraživanju je učestvovalo 26 zdravih ljudi u dobi od 20 do 39 godina kojima je dopušteno samo pet sati sna, osam dana u nizu, a u četiri od tih osam dana na spavanje su mogli osam sati kasnije nego što bi to bilo po biološkom ritmu.

Posljedice su bile ubrzani srčani ritam tokom dana i povećan nivo hormona stresa noradrenalina. Taj hormon sužava krvne žile i povisuje krvni pritisak.

Radnike koji rade u smjenama treba poticati da se zdravo hrane, redovno vježbaju i duže spavaju kako bi zaštitili srce, zaključili su naučnici.