navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nakon čuda u Češkoj

Prof. dr. Mehmedbašić: Imao sam tri slučaja kada je teško ranjena trudnica skoro bila u kliničkoj smrti

Ovakvi slučajevi iznimno su rijetki u svijetu i nije čudo što je događaj izazvao toliku senzaciju u javnosti, kaže profesor ginekologije i opstetricije nakon što su ljekari u Češkoj uspjeli poroditi trudnicu koja je poslije moždane smrti 117 dana održavana u induciranoj komi

Objavljeno: 07.09.2019. u 19:17
get url
text

Cijeli svijet bruji o medicinskom "čudu" koji se dogodio u Češkoj, gdje su ljekari porodili 27-godišnju majku blizu četiri mjeseca nakon što je doživjela moždanu smrt.

Žena, čiji identitet nije otkriven, doživjela je teški oblik moždanog udara u 15. sedmici trudnoće. Helikopterom je prevezana u Univerzitetsku bolnicu u Brnu, i uz pomoć aparata održavana u induciranoj komi 117 dana.

Carskim rezom rođena je zdrava djevojčica teška oko dva kilograma i duga 42 centimetra, nakon čega je majka isključena sa aparata.

Djevojčica je teška oko dva kilograma i duga 42 centimetra

- Premašili smo vlastita očekivanja, kazao je u izjavi za medije, Pavel Ventruba, načelnik Ginekološke i opstetricijske klinike u Univerzitetskoj bolnici u Brnu.

Ovakvi slučajevi iznimno su rijetki u svijetu i nije čudo što je događaj izazvao toliku senzaciju u javnosti, kaže prof. dr. Senad Mehmedbašić.

Profesor ginekologije i opstetricije, sa dugogodišnjim kliničkim, akademskim i praktičnim znanjem i iskustvom u svojoj struci ne sjeća se da je ovakav slučaj zabilježen u našoj zemlji.

- Ovo što se dogodilo u Češkoj svjetska je senzacija u pravom smislu tih riječi, jer je tako dugo trajalo. Ovo je hronično stanje, a mi smo se u BiH susretali sa akutnim situacijama. Tokom agresije na BiH imali smo slučajeva kada je teško ranjena trudnica skoro bila u kliničkoj smrti. Nakon što se utvrdi da je dijete zdravo i ima šanse za život, radili smo carski rez, da bismo se potom borili za majčin život. Od 1992. do 1995. godine imali smo takva tri slučaja, dobro se sjećam jer sam gotovo svaki dan bio u Porodilištu na KCUS-u. To su slučajevi kada je majka bila životno ugrožena. Imali smo i suprotnih situacija kada je beba spasila život majci. Dovezena nam je trudna žena koja je gelerom ranjena u stomak, koji je prošao kroz maternicu, pa je plodna voda počela izlaziti. Kada smo uradili carski rez ustanovili smo da beba nije davala znake života, jer je geler prošao kroz njenu glavu i zaustavio se dva milimetra ispred majčine aorte - prisjeća se Medhmedbašić.

Cilj medicinskog poduhvata u Češkoj, objašnjava Mehmedbašić, bio je da i majka i beba prežive.

- Princip u našoj struci je da dobijemo novi život. Majka je bila decerebrirana, ali su druge funkcije radile i zato se beba mogla razvijati. Ljekari su morali kontrolirati sve njene životne funkcije, od disanja, cirkulacije, prehrane. Bebi tokom tih 117 dana nije ništa falilo. Kad je ustanovljeno da dijete može samostalno disati, urađen je carski rez, ali majka nažalost, nije preživjela - objasnio je Mehmedbašić.

Doc. dr. Jasmina Gutić, specijalista ginekologije i akušerstva sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa trudnicama kaže kako se u svojoj karijeri nije susrela sa ovakvim slučajem, ali zna da ih je bilo u Hrvatskoj i Srbiji.

Doc. dr. Jasmina Gutić

- Radila sam u bolnici koja je uglavnom tretirala patologiju trudnoće određenog stepena. Ovakvi slučajevi, kao što je ova žena u Češkoj, su za tercijarni nivo, a to su kod nas klinički centri. Međutim, da ih je i bilo, sigurno bi se znalo. Ja sam cijeli rat provela radeći u Općoj bolnici i uglavnom sam se susretala sa traumama trudnica koje su zahtijevale multidisciplinaran pristup hirurga, ortopeda, ginekologa. Bili smo često u situaciji da se rade intervencije u abdomenu zbog povrede organa kao što su jetra, slezena, akutno krvarenje. U takvim situacijama nije se moglo računati na tercijarni nivo i visinu trudnoće, jer je trudnica bila životno ugrožena - dodaje Gutić.

Kaže kako je uopće ne čudi što je slučaj žene u Češkoj izazvao toliku pažnju javnosti, s obzirom da su moždane smrti izuzetno rijetke, a naročito kod mladih žena.

- Moždane smrti uglavnom se vezuju za osobe koje su u trećoj životnoj dobi, ali i iz ovog primjera možemo zaključiti da pravila nažalost, više nema - ističe Gutić.