navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
SAD

Presuda: Par dobio 17 miliona KM odštete jer ih je udario kamion

Osmočlana porota utvrdila je da je Exel Inc. odgovoran za sudar

Objavljeno: 16.12.2019. u 00:01
get url
text

Porota je dodijelila 9,7 milion dolara odštete muškarcu i ženi iz Vancouvera, koje je udario kamion dok su se vozili biciklima duž međudržavne ceste 84 u klisuri rijeke Columbia, u američkoj državi Oregon, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon petodnevnog suđenja u Okružnom sudu SAD-a u Portlandu, osmočlana porota utvrdila je da je Exel Inc., poznatiji kao dostavna kompanija DHL, odgovoran za sudar koji se dogodio u petak, 3. augusta 2016. godine, u večernjim satima.

Dodijeli su 1,3 miliona dolara (oko 2,3 miliona KM) ekonomske štete, sedam miliona KM neekonomske štete i sedam miliona kaznene odštete Ericu Moutalu, kojem je donja lijeva noga gotovo amputirana, te oko 700.000 KM neekonomske štete njegovoj sadašnjoj supruzi Andrei Newman, izvijestili su lokalni mediji.

Prema Oregonovom zakonu, dozvoljeno je voziti se biciklom uz bankinu na većini autoputeva, osim na nekoliko gradskih autoputeva gdje je Ministarstvo saobraćaja Oregon nametnulo izričitu zabranu za Portland i Medford.

Robert Barton, advokat Exel Inc., rekao je da su Moutal i Newman prešli bijelu liniju koja odvaja bankinu od putne trake, a kamiondžija ih nije uspio izbjeći.

- To se dogodilo, jer su bili tamo gdje nisu trebali biti - rekao je Barton poroti.