navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Novčani krah

Ruši se poslovno carstvo slavnog kuhara: Jamie Oliver pokrenuo postupak za stečaj

Dug Golog kuhara, kako ga još zovu, iznosi više od 71 miliona funti, a u suzama su i razočarani otišli svojim kućama i njegovi radnici koji su saznali da su dobili otkaz

Objavljeno: 22.05.2019. u 08:42
get url
text

Slavni kuhar Jamie Oliver, vlasnik lanca restorana "Jamie's Italian" pokrenuo je postupak za stečaj.

Dug Golog kuhara, kako ga još zovu, iznosi više od 71 miliona funti, a u suzama su i razočarani otišli svojim kućama i njegovi radnici koji su saznali da su dobili otkaz.

Još prošle godine Jamie je zatvorio 17 od 32 restorana u Velikoj Britaniji i tako ostavio 450 osoba bez posla.  Navodno je tada ostao osoblju dužan ukupno 2,5 miliona eura, a bankama čak 80 miliona eura.

Od stečaja ga je tada spasilo veliko novčano ulaganje na koje se odlučio u posljednji trenutak.

Ista sudbina ove godine snašla je i zaposlenike u ostalim restoranima, njih čak 1.400 morat će potražiti novi posao.

Kako pišu britanski mediji, jedini spas mu može biti revizorska kuća KPMG koja vodi stečaj.

- Tužan sam jer se ovo događa i želio bih se zahvaliti cijelom osoblju restorana i dobavljačima koji su u ovaj posao u proteklih deset godina stavili i srce i dušu - napisao je Oliver na Instagramu.

No, njegovi zaposlenici su bijesni.

- Ljut sam jer Jamie neće biti taj koji neće imati za račune i koji mora tražiti novi posao. To ćemo biti mi koji smo radili za njega - rekao je britanskim medijima jedan od zaposlenika.

Ekonomisti smatraju kako je za njegovu propast kriv porast popularnosti aplikacija za naručivanje hrane, kao i novootvoreni lanci brze hrane. Dalje tvrde da je uzrok i to što je Oliver kvalitet i želje gostiju ostavio po strani, a oslanjao se na brendiranje te nije shvatao da je tržište napredovalo.

Jamie je pak još prije nekoliko mjeseci krivio Brexit koji ga je, kako kaže, koštao posla.

Slavni kuhar sa suprugom Jooles ima petero djece. Žive u luksuznoj vili iz 16. stoljeća koja se nalazi u Essexu, vrijednoj više od šest miliona funti.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver) on