navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Japanci uvrijeđeni

Gradonačelnik Kyota poslao pismo starleti, evo šta od nje traži

Američka strarleta prošle sedmice pokrenula je pravu lavinu na društvenim mrežama kada je predstavila kolekciju donjeg veša koju je nazvala po tradicionalnoj japanskoj odjeći – kimono

Objavljeno: 01.07.2019. u 20:34
get url
text

Gradonačelnik Kyotoa Daisaku Kadokawa, zaljubljenik u kimono, poslao je pismo američkoj starleti Kim Kardashian u kojem traži od nje da ponovo razmisli o tome da "kimono" ne bude ime njene nove marke donjeg rublja.

Američka strarleta prošle sedmice pokrenula je pravu lavinu komentara na društvenim mrežama kada je predstavila kolekciju donjeg veša koju je nazvala po tradicionalnoj japanskoj odjeći – kimono.

Daisaku Kadokawa

- Kimono je tradicionalna etnička haljina koja se u našoj bogatoj prirodi i historiji održava uz neumorne napore i studije naših prethodnika. To je kultura koja se njeguje i prenosi sa pažnjom - napisao je Kadokawa, koji je poznat po tome što kimono nosi i dok obavlja službene dužnosti.

Kadokawa kaže da kimono ne nose samo Japanci, nego i strani turisti koji često šetaju Kyotom upravo u tom odjevnom predmetu, dodajući da njegov grad pokušava da registruje "kimono kulturu" na UNESCO-vom popisu nematerijalne kulturne baštine.

Poruka je Kim poslata na engleskom jeziku poštom i emailom i postavljena na službenoj Facebook stranici gradonačelnika.

- Kimono je moje shvatanje oblika i rješenja za žene koje zapravo "radi" - napisala je Kardashian na društvenim mrežama prošle sedmice kada je objavila detalje o svojoj novoj kolekciji.

Njena najava naišla je na buru kritika na društvenim mrežama.

Međutim, rijaliti zvijezda je za "New York Times" kazala da nema namjeru kreirati stvari koje liče na kimono, kao ni da taj odjevni predmet predstavi u negativnom svjetlu.