navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zdraviji način

Želite ovog Uskrsa na stolu imati prirodno ofarbana jaja: Evo sa kojim namirnicama ćete postići najljepše boje

Pripadnici katoličke vjeroispovijesti u nedjelju – 12. aprila proslavljaju Uskrs, najveći i najstariji katolički praznik. Ovaj porodični blagdan nezamisliv je bez pisanica – obojenih jaja, kojima se najviše raduju djeca.

Objavljeno: 11.04.2020. u 22:12
get url
text

Iako će i ove godine mnogi kupiti boje i tako ubrzati posao, znajte da je prirodno farbanje jaja zdravije, a tako ćete i više vremena provesti sa najmlađima koji vam mogu pomoći u ovom poduhvatu.

Prije farbanja, jaja je potrebno ranije izvaditi iz frižidera kako bi poprimila sobnu temperaturu, jer tako neće popucati tokom kuhanja. Potom ih operite i stavite u hladnu vodu u koju ste dodali malo soli. Ukoliko želite postići jaču i izražajniju boju, ostavite ih potopljena u otopinama preko noći, ali u frižideru.

Prije farbanja možete ih iscrtati kredama u boji, pa će na tim dijelovima ostati svjetlija, a sve to odlična je zabava za najmlađe.

Ukoliko vam se ne da sakupljati biljke, uvijek možete omotati jaja običnim elastičnim gumicama, koje ćete skinuti nakon farbanja. Nakon što se jaja ohlade obavezno ih premažite uljem za sjaj.

Evo kako ćete jaja prirodno ofarbati:

Smeđkasto-crvena - ljusku crvenog luka stavite u vodu i kuhajte sve dok ne promijeni boju i potamni. Jaja ukrasite ubranim listovima razne trave ili elastičnim gumicama, stavite u izrezanu najlonsku čarapu te između dva jaja zavežite. Stavite ih da se kuhaju desetak minuta.

Jarko žuta - uz pomoć rukavica stavite tri kašike kurkume ili šafrana u prahu u litar vode te dodajte dvije kašike bijelog sirćeta.

Narandžasta - pet kašika slatke crvene paprike i dvije kašike bijelog sirćeta stavite u litar vode.

Crvena - koristite konzervirane višnje i sok od višanja, dok za tamnocrvenu, umjesto vode, u sok od brusnica stavite cveklu.

Ružičasta - oko 800 grama narezane cvekle stavite u vruću vodu. Iako će isprva izgledati tamnosmeđe, kada se osuše, jaja će dobiti nježnu ružičastu boju.

Plava - 600 grama nasjeckanog ljubičastog kupusa dodajte u vruću vodu. Za svjetliju boju držite jaja oko pola sata u ovoj tekućini, a ako želite intenzivniju boju, ostavite ih u frižideru preko noći.

Svijetlozelena - u pola litra vode kuhajte dvije šake cvjetova lavande ili pakiranje zelenog čaja sa dva puta manjom količinom mljevenih listova kadulje.

Zelena - 100 grama listova špinata i smrznutih borovnica usitnite u blenderu i dodajte litar soka od borovnice. Nakon što ste prokuhali i procijedili, dodajte dvije kašike kurkume u prahu.

Sivosrebrena - 800 mililitara obične vode pomiješajte sa 800 grama smrznutih borovnica. Pustite da se borovnice u vodi u potpunosti odmrznu i dođu na sobnu temperaturu, pa ih procijedite. U to stavite jaja i ostavite u frižideru preko noći.

Ljubičasta - prokuhajte suhe borovnice u 250 mililitara vode. Pravilo je sljedeće - što više borovnica, to će boja biti intenzivnija.

Smeđa - dvije kašike mljevene kafe pomiješajte sa 300 mililitara vrlo jake hladne ili vruće kafe te dodajte dvije kašike bezbojnog sirćeta.

Savjet: Sirće se dodaje kao učvršćivač boje - ako jaja farbate crvenim lukom ili začinima, dodajte ga, ali ne i ako farbate povrćem i voćem jer će boju pretvoriti u sivu ili smeđu. Na litar vode idu dvije kašike sirćeta.