navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Savjet stručnjaka

Dobro je imati plan: Kako uz malo ulaganja probuditi vrt ili balkon iz zimskog sna

Tražite li načine za uređnje vrta i/ili balkona uz minimalna ulaganja, ako baš niste vješti dobro je potražiti savjet stručnjaka.

Objavljeno: 10.03.2022. u 20:26
get url
text

Razlog je što novi vrt može biti zahtjevan projekt, s toliko različitih područja o kojima treba razmišljati, od travnjaka i biljaka, do popločanih dijelova.

Zato je dobro imati plan i prioritete.

Pa, krenimo redom:

Pažljivo istražite biljke

 

Razmišljajte dugoročno. Kako će stvari koje kupujete izgledati za nekoliko godina? Prečesto ljudi kupuju predmete na sniženju koji im uopće ne trebaju samo jer su jeftini ili se cjenkaju s biljkama misleći da štede novac, a zatim se osjećaju frustrirano kada takve biljke uvehnu, a trošak se podupla.

Birajte biljke puno pažljivije, istražujući svaku od njih kako biste provjerili odgovaraju li uvjetima vašeg vrta. Grm ili trajnica koja voli tlo i klimu vašeg vrta, a ne zatijeva puno mjesta, trajat će godinama, ako ne i desetljećima.

Uzgajajte svoje

Za one koji stvarno žele uštedjeti najbolji način je vlastiti uzgoj. Koordinirajte se s prijateljima da učine isto, umjesto da kupujete nove biljke međusobno ih razmjenjujte.

Umjesto popločavanja upotrijebite šljunak

Ako su vrtne staze dio vaše vizije, postoje načini za uštedu. Da biste uštedjeli novac za popločavanje, koristite ploče s prekidima. Za popunjavanje preostalih površina upotrijebite šljunak.

 

Dva puta razmislite o uređenju krajolika

Ako imate jasnu viziju, većinu tog posla možete napraviti sami. U vrtnim centrima i centrima s građevinskim materijalima možete pronaći alate i materijale potrebne za uređenje vrta.

Brojne knjige i video-tutoriali pomoći će vam, jedino što trebate je biti spremni zasukati rukave i malo se pomučiti.

Reciklirajte materijale

Osvrnite se oko sebe, možda već imate materijale oko kuće i vrta koje možete koristiti za ovaj makeover. Razmislite i o kupovini korištenih predmeta kako biste smanjili troškove.
Ponovo upotrijebite postojeće materijale, mogli bi vas iznenaditi.

Sačekajte s kupovinom roštilja do jeseni

Ako se možete oduprijeti kupovini novog roštilja sačekajte do jeseni. Naime, statistike pokazuju da je oktobar najbolje vrijeme za kupovinu roštilja jer se trgovci rješavaju starih modela.

 

Koristite boju

Bez obzira radi li se o šupi ili vrtnim stolicama, ponekad starom namještaju treba samo svjež premaz boje kako bi mu se dao novi život. Zato ne bacajte stari sto i stolice, nego ih ofarbajte u neku vedru boju. Na stolice možete staviti jastučiće. Rezultat će biti izvanredan.

Kupite kvalitetnije

Kvalitetan namještaj izrađen od metala ili drveta trajat će dugi niz godina ako je zaštićen u zimskim mjesecima. Birajte kvalitetnije komade u startu, trajat će vam godinama.