navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Biti roditelj

Četiri su odgojna stila, evo koji je najbolji za zdravo odrastanje

Kroz historiju su ljudi odgajali djecu na mnogo načina. Nešto što je nekad bilo normalno, danas je nezamislivo i obrnuto. Kao roditelji svi su drugačiji. Kod odgoja treba zadržati autentičnost i dosljednost kako bi svom djetetu pružili najbolje i kako bi ga pripremili za samostalan život najbolje što možemo.

Objavljeno: 30.11.2023. u 09:09
get url
text

Uvijek nam u tom smislu može pomoći literatura. Kod izbora svakako pazite na autore i stručnost sadržaja. Ipak, u modernoj pedagogiji, roditeljstvo i odgoj dijele se na četiri osnovna stila koji različito utječu na razvoj djeteta u kognitivnom, sociološkom i emocionalnom smislu. 

1. Autoritarni stil 
 
U autoritarnom odgojnom stilu roditelji postavljaju velika očekivanja i zahtjeve pred dijete provodeći strogi nadzor i kontrolu pri čemu ne pružaju dovoljno topline i podrške. Roditeljima je cilj učenje djeteta poslušnosti, a odnos roditelj - dijete temelji se na odnosu nadređenosti i podređenosti. Takva su djeca često nesigurna i povučena. Imaju niski prag tolerancije na frustracije te su često neuspješna u rješavanju problema. Najvažnije im je da udovolje roditelju / autoritetu. 

2. Autoritativni stil 

Ovaj odgojni stil naziva se još demokratskim i dosljednim. To je stil koji kombinira roditeljsku kontrolu, ali i toplinu s razumijevanjem. Roditelji postavljaju zahtjeve i očekivanja koja su primjerena dobi djeteta, provode nadzor i imaju čvrstu kontrolu nad djetetovim nepoželjnim obrascima ponašanja, uz ljubav, podršku i emocionalnu toplinu. Djeca koja su odrasla u takvom okruženju su samopouzdana, imaju samokontrolu i odgovorna su. 

3. Permisivan odgojni stil 

Ovaj stil suprotan je od autoritarnog stila, a podrazumijeva emocionalnu toplinu i gotovo nikakvu kontrolu. Takvi roditelji su najčešće emocionalno osjetljivi, pružaju veliku ljubav, ali nemaju gotovo nikakve zahtjeve i ne postavljaju granice. Primarno zadovoljavaju sve djetetove želje. Takva djeca su često nesigurna i nesnalažljiva. Imaju slabu samokontrolu, sklona su agresivnosti kada im se ne ispune želje i zahtjevi. 

4. Indiferentan (zanemarujući odgojni stil)

Ovaj stil smatra se najgorim jer podrazumijeva slabu kontrolu nad ponašanjem djeteta, ali i hladan odnos roditelja prema djetetu. Roditelji ne postavljaju zahtjeve, ali ne pružaju ni ljubav. Hladni su, ne zanimaju ih djetetove aktivnosti i interesi i bitni su sami sebi. Takva djeca su često neposlušna, neprijateljska, niskog su samopoštovanja, sklona delinkventnim oblicima ponašanja.