navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Letjeće perje

U "utrci" za Lagerfeldove milione i plavooka ljubimica Choupette

Modni dizajner Karl Lagerfeld umro je prije nešto više od godinu dana, u 85. godini života, navodno od raka gušterače, ostavivši ogromno nasljeđe.

Objavljeno: 16.06.2020. u 16:25
get url
text
Karl Lagerfeld
Karl Lagerfeld

On je 36 godina vodio Chanel, ali i crtao, fotografirao, određivao trendove u svemu i svačemu...Njegovo bogatstvo se procjenjuje na oko 300 miliona eura.

Popis nasljednika se sveo na dvije žene, pet muškaraca i njegovu ljubimicu, mačku Choupette ili Slatkicu, koja je posljednjih godina života bila veliki i bitan dio dizajnerova života.

U 16 mjeseci od Lagerfeldove smrti oporuka nije realizirana, a jedan od glavnih razloga je zbrka oko veličine njegovog bogatstva. Čovjek koji bi tu zbrku mogao razriješiti, 87-godišnji dizajnerov računovođa Lucien Frydlender, nestao je iz javnosti.

Nasljednici se, tvrdi se, natežu oko toga koga je Lagerfeld više volio i koliko će novca ko dobiti, a prijeti se i sudskim tužbama i osporavanjima u slučaju da neko od njih ne bude zadovoljan podjelom.

U oporuci se, barem se tako pretpostavlja, nalazi Sebastien Jondeau, bivši bokser koji je postao model i koji je puna dva desetljeća bio uz Lagerfelda. Bio mu je i tjelohranitelj i vozač, a kažu i da je sjedio uz samrtnu postelju dizajnera držeći ga za ruku do posljednjeg trenutka života. Drugi Francuz Baptiste Giabiconi od 2008. godine bio je jedan od omiljenih Lagerfeldovih modela i za sebe govori da je caru Karlu bio "poput sina". Francuski mediji pisali su o tome kako se Jondeau i Giabiconi zbog te tvrdnje žestoko svađaju.

Dizajner je često je govorio da će sve što ima ostaviti svojoj mački. Po francuskom zakonu Choupette ne može biti nasljednica jer nije čovjek. Nagađati se može do beskraja jer je Frydlendera nema. Svoj pariški ured zatvorio još u julu prošle godine, a francuski novinari pišu da ne odgovara na pozive ni medija ni nasljednika.

Karl sa Choupette