navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Centar dešavanja

Steleks je bio kultni sarajevski klub, u njemu je radio i Zijah Sokolović: Gdje ste, cure, evo inženjera!

Sarajevo se uvijek moglo pohvaliti dobrim klubovima i noćnim životom.

Objavljeno: 26.02.2023. u 14:18
get url
text

Starije generacije Sarajlija rado svojim nasljednicima i unucima pričaju o svojim doživljajima u Steleksu, koji je bio jedan od kultnih klubova krajem 60-ih godina prošlog vijeka.

Steleks je matično udruženje studenata Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu i osnovano je 22. novembra 1968. godine kao udruženje građana.

Inicijatori cijele ideje i osnivači Steleksa su bili Pavle Blum, Gojko Babić (prvi predsjednik Društva), Mašo Užičanin, Nikolina Milošević, Miro Vego, Zoran Dropulić, Andrija Batrolović, Dunja Uzunović, Mina Pilav, Mirsad Pirić, Pero Boro, Ibrahim Polimac, Emir Sefo i Mustafa Trklja (drugi predsjednik Društva).

Ime Steleks je predložio Miro Vego. Steleks je svojim radom i zalaganjem članova 1976. godine od Grada Sarajevo primio najveće priznanje, Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva.

Steleks je bio smješten na desnoj obali Miljacke, uzvodno od mosta Vrbanja, na adresi Gundulićeva 2. Poslije agresije na BiH, na tom mjestu je napravljen parking, te je Steleks premješten u prostorije glavne zgrade Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

Zijah Sokolović: Steleks je, naravno, bio i najelektrisaniji klub

Za kulturni program u klubu jedno vrijeme bio je zadužen poznati glumac Zijah Sokolović. Upravo se on za Faktor prisjetio tih vremena.

- Steleks kao klub bio je centar svih emotivnih doživljaja u Sarajevu. Steleks je, naravno, bio i najelektrisaniji klub. I danas je u narodu poznata izreka jednog studenta, brucoša: - Gdje ste, cure, evo inženjera. Moj brat Abdulah, koji je bio od mene stariji četiri godine, studirao je elektrotehniku. Kada je on bio pri kraju studija, ja sam naslijedio pravo da budem elektrotehničar. Sva moja generacija iz Prve gimnazije otišla je na elektrotehniku, tako da sam ja i produžio sa njima iako sam upisao akademiju. Elektrijade koje su organizirane u smislu druženja i komunikacije bile su nešto nestvarno. Koristili smo duhovitost do beskraja. Zajedno sa Edinom Ferizovićem koji je ludilo od čovjeka, pravili smo programe za elektrijadu i bili smo prvi – kaže za Faktor Zijah Sokolović.

Steleks je služio za edukaciju, kulturu i sport. Vrlo brzo je postao kultno mjesto, gdje su se okupljali najbolji studenti i "prava raja", iako je sam interijer bio skroman. Kako bi oživjeli taj centar i u vidu zabave, napravljena je diskoteka, gdje se puštala muzika koja se nije slušala u ostalim klubovima.

IMG_20230224_143904.jpg
1 od 2
left-arrowright-arrow