navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Akciona drama

Od 14. decembra film "Efekat leptira" u kinima: Na šta je sve čovjek spreman da bi pokrenuo savjest i da bi je opravdao?

Od reditelja i scenariste Admira Buljugića, koji je pažnju bh. javnosti privukao svojim prvim dugometražnim igranim filmom "Reket", dolazi nam prva bh. akciona drama "Efekat leptira", priča koja će kroz mnoštvo nepredvidivih, duhovitih, ali i stresnih situacija pokazati kako različitosti funkcionišu kada imaju isti cilj.

Objavljeno: 13.12.2023. u 14:21
get url
text

Film "Efekat leptira" predvodi repertoar kina Mreže nezavisnih kino prikazivača, a od 14. decembra bit će prikazan u 13 gradova Federacije BiH. Riječ je o ostvarenju koje priča priču o trojici starih drugova, saboraca, koji se udružuju u neobičnom poduhvatu – pljački banke, koja je oduzela porodičnu kuću njihovog preminulog prijatelja.

Glavne uloge tumače: Mirvad Kurić iz Sarajeva, Damir Mahmutović iz Tuzle i Saša Oručević iz Mostara, dok se u ostalim ulogama pojavljuju: Josip Pejaković, Mediha Musliović, Mirza Mušija, Faketa Salihbegović-Avdagić, Ivana Perkunić...

- Moja ideja kao reditelja i scenariste filma je bila stvoriti svijet i likove sa osebujnom karakterizacijom i da ih vidimo u za njih neprirodnim situacijama, a to postavlja temelj za jednu snažnu filmsku priču u kojoj su karakteri čvrsto okovani i gdje razlike u karakterima proizvode sukobe i dramu - kazao je Buljugić. 

Iako su gklavni akteri ratni prijatelji i saborci, film ne govori o ratu. 

- Zašto su oni saborci, zato što priči daje još jednu interesantniju, uzbudljiviju notu. Zato što ta ratna njihova priča spaja tri čovjeka totalno različita. Jedan je glumac u Narodnom pozorištu, jedan radi u zoološkom vrtu, a jedan radi na benzinskoj pumpi i njihovo prijateljstvo u prošlosti i sa preminulim prijateljem ih veže. To je jedini način kako sam mogao povezati toliko različitih ljudi u jednoj misiji. Meni je važno da su karakteri interesantni jer oni se uglavnom najviše i pamte. Film nije ratni - istakao je Buljugić. 

Žanrovski, u pitanju je akciona drama. Priča ima stresnih situacija, ali i duhovitih situacija. Film govori i koliko smo nekada empatični jedni prema drugima, koji je to pokretač koji nam može izazvati tu empatiju, odnosno na šta je sve čovjek spreman da bi pokrenuo savjest i da bi je opravdao.