navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Trend u pandemiji

Kreativnost u četiri zida: Ove slavne ličnosti odušak su pronašle u kistu i bojama

Prošlo je osam godina otkako je zahvaljujući hakerskom upadu svijet doznao za hobi bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha.

Objavljeno: 01.05.2021. u 08:43
get url
text

Mlađi Bush nije baš bio u zavidnoj situaciji, no ne samo da je okrenuo situaciju u svoju korist, nego je ovih dana objavio umjetničku knjigu s 43 portreta imigranata.

Nakon godinu pandemije čini se da Bush nije jedina poznata osoba koja provodi slobodno vrijeme s kistom u ruci.

Bushov problem te 2013, kada je rumunski taksist provalio na njegov račun na AOL-u, nije bilo to što se bavi slikarstvom, već su mu razapinjanjem prijetila dva objavljena autoportreta iz kupatila.

Zbog medijske pomame koja je uslijedila i ekshibicionistički korisnici TikToka vjerovatno bi se zacrvenili, ali bivši republikanski predsjednik mudro je postupio i održao umjetničku izložbu svojih djela.

 

Danas isti ti kritičari upoređuju Georgea W. Busha s Winstonom Churchillom, političarem slikarom o čijem djelu znamo najviše iz brakorazvodne parnice Jolie-Pitt, ali i s američkom narodnom umjetnicom Baom Moses, koja se slikarstvom ozbiljnije počela baviti u dobi od 78 godina.

Suprotno svim očekivanjima iz 2013. godine, Bushu je otkrivanje privatnog hobija bio povod za povratak na scenu i novi način komuniciranja sa širim svijetom, u čemu mu nije odmogao ni srdačan zagrljaj s Michelle Obama.

Nakon godinu pandemije čini se da Bush nije jedina poznata osoba koja ima ambicija u slikarskoj umjetnosti, pa s kistom u ruci na platna jurišaju zvijezde poput Katie Holmes i Sharone Stone, ali i problematični sin novog američkog predsjednika Hunter Biden.

U historiji je već bilo slavnih osoba koje su se okušale i kao likovni umjetnici, pa su se slikarstvom bavili Marilyn Monroe, Bob Dylan i Tony Bennett.

I princ Charles voli slikati vodenim bojama, a glumica Lucy Liu redovno svoja umjetnička djela daje na dražbe u dobrotvorne svrhe.

Hunter Biden je u decembru dospio na naslovnicu Page Sixa, ovoga puta ne zbog problema s ovisnosti ili neobične ljubavne priče, nego zbog najave izložbe u galeriji George Berges.

Međutim, najviše umjetnika amatera dolazi iz glumačkih krugova, vjerovatno zbog viška vremena i kreativnosti.

- Vidjevši me u dubokom očaju nakon zatvaranja pozorišta, partnerica Marissa pitala me što mi treba, a ja sam joj impulsno odgovorio - vodene boje - kaže Greg Hildreth, glumac koji je u mjuziklu "Frozen" glumio Olafa.

Kada su se ugasila svjetla Broadwaya, taman je spremao glavnu ulogu za Patti Lupone’s Company.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @littledarlingspetportraits

U iščekivanju nastavka proba, Hildreth je počeo slikati portrete kućnih ljubimaca svojih prijatelja.

- Slikanje je, uz tišinu, domaća jela i kvalitetno druženje s partnericom, postalo jedna od stvari koje sam mogao cijeniti u ovim vremenima - kaže Hildreth.

Glumica Katie Holmes u januaru je otkrila na Instagramu da se bavi slikarstvom već više od deset godina te da je dobar dio vremena u pandemiji provodila ispred slikarskog platna.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Katie Holmes (@katieholmes)

Potom je u februaru Sharon Stone objavila svoje akvarele, objasnivši da je od početka pandemije, kada je počela slikati po brojevima, napredovala do apstraktne umjetnosti.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sharon Stone (@sharonstone)

Ne treba zaboraviti ni Britney Spears, pjevačicu koja je već godinama u nekoj vrsti lockdowna, čija je dječija slika cvijeća prodana za više od 10.000 dolara.

Britney se slikarstvom počela baviti 2018. godine.

I drugi kreativci u pandemiji proširuju svoj stvaralački opus, pa je frizer slavnih Michael Angelo nedavno završio multimedijski slikarski projekt.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Michael Angelo (@m_r_angelo)

Upitan radi li se o prolaznom trendu izražavanja kreativnosti ili modernoj renesansi, Angelo je odgovorio:

- Tek počinjem. Pripremite svoje bijele zidove, galeristi – kazao je Angelo.