navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Film

Historijski spektakl u režiji Ridleya Scotta: U kina je stigao Napoleon, odigrao ga je sjajni Joaquin Phoenix

Dugoočekivani historijski spektakl o usponu i padu jedne od najvažnijih istorijskih ličnosti – cara Napoleona Bonapartea prikazuje se u kinima. 

Objavljeno: 22.11.2023. u 10:31
get url
text

Život jednog od najvećih vojskovođa i ratnika svih vremena režirao je Ridley Scott, a odglumio ga je dobitnik Oskara Joaquin Phoenix!

Prema nekima državni inovator i vojni genije, a prema nekima kontraverzni tiranin i beskrupulozni diktator, no niko ne može poreći utjecaj koji je Napoleon imao na modernu historiju Evrope. Film je 15. novembra imao svjetsku premijeru u Parizu, francuskoj prijestolnici, gdje se ekipa filma napokon mogla pridružiti promociji nakon uspješnog završetka glumačkog štrajka. Vanessa Kirby, koja u filmu igra caricu Josephine, izjavila je kako je ulogu temeljila na nekoliko različitih historijskih prikaza
neobične francuske aristokratkinje, a Joaquin Phoenix bio je iznenađujuće tih i povučen, gotovo kao da mu je i dalje lik Napoleona još negdje u podsvijesti.

Dva dana kasnije, 17. novembra, Napoleon je imao međunarodnu premijeru u Londonu, gdje se Kirby i Phoenixu pridružio i nesvakidašnji gost – Jean-Christophe, potomak Napoleonovog mlađeg brata, i njegova žena Olympia. A 20. novembra, film je imao gala premijeru i u Madridu, gdje su se pojavili i pravi konjanici u prigodnim vojnim uniformama! Premijera filma održala se u Muzeju Prado, jednom od najbogatijih i najvažnijih španskih muzeja umjetnina, u kojem se nalazi i remek-djelo slikara Francisca Goye koja prikazuje otpor Španaca protiv Napoleonove okupacije 1808. godine.



Trailer filma pokazuje ambicioznost i opseg Ridleya Scotta prilikom režiranja prizora pobune, koronacije i masovnih bitaka te još više daje uvid u nestabilnu, nesvakidašnju ličnost čovjeka koji je iz ničega postao Car. Film prati Napoleonov uspon do carske moći kroz njegovu turbulentnu vezu s njegovom voljenom caricom Josephine, vizionarske ratne kampanje i okrutne taktike protiv političkih neprijatelja…

Iako već u 85. godini života, fenomenalni Ridley Scott (Alien, Blade Runner, Thelma i Louise, Gladijator, Hannibal, Pad crnog jastreba, Američki gangster, Marsovac, The Last Duel, nadolazeći Gladijator 2) reditelj je ovog filma, a ko može biti bolji odabir za kontradiktornu i kontroverznu megalomansku ličnost nego Oskarovac Joaquin Phoenix (car Komod iz Gladijatora, Znakovi, Walk the Line, Her, Joker). Njegovu neprežaljenu najveću ljubav Josephine glumi Vannesa Kirby (filmski serijali Nemoguća misija, Brzi i žestoki, serija Kruna).

Bh. kina će od sutra, 23. novembra, početi s prikazivanjem "Napoleona".