navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Hit komedija

Gdje su glumci iz filma "Sam u kući": Kevinov tata i Gus su preminuli

Film "Sam u kući" snimljen je 1990. godine, ima i četiri nastavka. Glumac Macaulay Culkin imao je samo 10 godina kada je film objavljen. Već sa 12 godina bio je milionaš. No znate li gdje su danas glumci ovog megapopularnog filma?

Objavljeno: 25.12.2020. u 20:04
get url
text

Macaulay Culkin (Kevin)

Nakon megauspjeha prvog "Sam u kući" postao je najtraženija dječija zvijezda Hollywooda. Do puberteta snimio je još nekoliko velikih hitova ("Sam u kući 2", "Moja djevojka", "Dobar sin", "Richie Rich") a onda zaglibio u ovisnosti, depresiji i porodičnoj svađi oko njegove milionske zarade.

Karijeru nakon 1994. nikad nije oživio, tek se sporadično pojavljivao u kratkim filmovima. Sad se druži s Paris Jackson, kćerkom svog velikog prijatelja Michaela Jacksona.

Joe Pesci (Harry)

Iste godine kad je snimio "Sam u kući", Pesci je dobio Oscara za ulogu psihotičnog mafijaša u "Dobrim momcima" Martina Scorsesea. Pesci je s Scorseseom i Robertom De Nirom snimio čak tri remek djela: "Razjarenog bika", "Dobre momke" i "Casino".  

Osim po dramskim ulogama, Pescija su 90-ih proslavile komične uloge u tri dijela "Smrtonosnog oružja". Kad je snimio zadnji nastavak tog serijala 1998. godine, iznenada se potpuno povukao iz svijeta filma i posvetio se drugoj ljubavi, muzici.

Snimio je hip-hop album i sljedećih 20 godina rijetko se pojavljivao u reklamama i cameo ulogama. U 2018. vratio se na veliko platno u novom Scorseseovu filmu "Irac", u kojem glumi - a s kim drugim nego s - De Nirom.

Daniel Stern (Marv)

Vječni sporedni glumac je nakon "Sam u kući" odmah "ubo" drugi veliki hit - "Gradske kauboje". Uslijedio je nastavak "Samog u kući" i niz prosječnih komedija, od kojih je neke i režirao. Krajem 90-ih ispada iz fokusa holivudske A lige i snima na desetke televizijskih filmova i serija te daje glas u crtićima. Isto radi i danas.

John Heard (Kevinov tata)

U vrijeme snimanja prvog dijela "Sam u kući" Heard je, poput Pescija i Sterna, već bio etablirani karakterni glumac u "Ljudima mačkama" i "Velikom". I njegova je karijera krajem 90-ih skliznula u prosječnost pa se posvetio TV serijama. Imao je dobre uloge u "Sopranosima" i "Zakonu braće", a kasnije je snimao sve i svašta, od trash hita "Sharknado" do "NCIS-a". Umro je 2017. u 71. godini.

Catherine O’Hara (Kevinova mama)

Ova Kanađanka kao vječna sporedna glumica ("Bubimir", "Dick Tracy") ni nakon uspjeha "Sam u kući" nije dohvatila neku glavnu ulogu. Ali do danas je snimila više od 100 filmova i serija. Bila je nominirana za nagradu Emmy i često sarađivala s redateljem Timom Burtonom. U početku karijere često je glumila s kolegom iz "Sam u kući", Johnom Candyjem.

John Candy (Gus)

Korpulentni glumac već je bio ikona komedije kad se pojavio u epizodnoj ulozi polka muzičara koji Kevinovu mamu vozi za Chicago. Snimio je neke od najboljih komedija 80-ih ("Stripes", "Avioni, vozovi i automobili"), a nakon uloge u božićnom hitu okušao se i u ozbiljnijim filmovima poput "JFK-a". Iznenada je preminuo 1994., od infarkta u snu. Imao je 43 godine.