navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Korisni savjeti

Za sretniji život: Deset grešaka koje treba izbjegavati u dvadesetim godinama

U životu, 20-e godine su namijenjene istraživanju i eksperimentiranju, ali postoje određene zamke koje bi bilo mudro izbjegavati kako biste imali ispunjeniji život jednom kad zakoračite u 30-e. 

Objavljeno: 05.09.2023. u 18:00
get url
text

Deset uobičajenih grešaka koje treba izbjegavati u 20-im:

1. Zanemarivanje finansijske odgovornosti

Radite i više niste student bez novca, ali to ne znači da se trebate razbacivati. Dobro je rano u životu početi planirati finansije, štedjeti i ulagati. Možda vam se sada to ne čini uzbudljivo, ali finansijska stabilnost bit će vaš najbolji prijatelj u budućnosti.

2. Zanemarivanje zdravlja

Ostati budan do kasno u noć, previše se zabavljati, preživljavati na instant tjestenini... Sve to ide uz mladost, ali imajte na umu da vaše tijelo pamti, a posljedice dolaze kasnije. Zata, neka vam zdravlje bude prioritet - jedite zdravo, redovno vježbajte i dovoljno spavajte.

3. Ostanak u lošoj vezi

Ljubav je lijepa, ali žurba s tim ili ostanak u toksičnoj vezi može vas iscrpiti. Dajte sebi vremena da pronađete pravog partnera koji vas poštuje i podržava. Nemojte se bojati napustiti nezdrave odnose, i to je itekako važan ulog u sretniju budućnost.

4. Izbjegavanje neuspjeha

U 20-ima je primamljivo igrati na sigurno. Ali, neuspjeh je često čovjekov najbolji učitelj. Ne dopustite da vas strah od grešaka spriječi u ostvarenju vaših snova. Prihvatite izazove i učite na greškama.

5. Uspoređivanje svog putovanja s drugima

Danas je lakše nego ikad prije upoređivati svoj život sa životima drugih, a sve zahvaljujući društvenim medijima. Zato, smanjite doživljaje i prestanite surfati po Instagramu, Facebooku, TikToku... i upoređivati se s drugima. Vaše putovanje kroz život je jedinstveno, i tako mora biti. Uspjeh svakome dolazi u različito vrijeme, nekome prije, nekome kasnije.

6. Zanemarivanje mentalnog zdravlja

Mentalno zdravlje je jednako važno kao i fizičko zdravlje. Potražite pomoć ako se borite s anksioznošću, depresijom ili bilo kojim drugim problemom mentalnog zdravlja. Razgovor s terapeutom može značajno promijeniti vašu ukupnu sreću.

7. Preopterećenost dugovima

Kreditne kartice i zajmovi mogu biti vrlo privlačni, ali prekomjerni dug može brzo postati veliki teret. Budite oprezni s posuđivanjem više novca nego što razumno možete vratiti. Finansijska sloboda značajno pridonosi sretnijem životu.

8. Stavljanje karijere ispred strasti

Stabilan posao je važan, ali ne zaboravite svoje strasti i hobije. Težnja za onim što volite može vas dovesti do zadovoljnijeg i ispunjenijeg života. Imajte na umu, koliko god važna bila, ne radi se uvijek o plaći.

9. Zanemarivanje prijateljstava

Kako sve više postajete zaokupljeni poslom i drugim obavezama, lako je zanemariti prijatelje. Važno je održavati prijateljstva, jer prijatelji vam mogu pružiti neprocjenjivu podršku i učiniti vaše putovanje kroz život daleko ugodnijim.

10. Izbjegavanje samorefleksije

Vaše 20-e su vrijeme samootkrivanja i bitno je razmisliti o ciljevima, vrijednostima i težnjama. Redovno procjenjujte svoje životne izbore i po potrebi ih prilagođavajte. Ovakva samosvijest dovest će vas do sretnijeg i svrhovitijeg života, prenosi msn.com.