navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Iskustva

S koronavirusom se bori već 9 mjeseci: "Život mi je uništen. Ne mogu disati, imam grčeve, haluciniram...

Ashley Antonio, 35-godišnjakinja iz Kanade, još osjeća simptome zaraze koronavirusom, gotovo 9 mjeseci nakon što joj je potvrđena zaraza.

Objavljeno: 10.12.2020. u 20:51
get url
text

Kad se zarazila prije 257 dana, imala je samo blage simptome, no čini se kako sada pati od posljedica tzv. dugog COVID-a.

Većina zdravstvenih stručnjaka složna je kako se COVID-19 najčešće manifestira kao kratkotrajna bolest od koje se većina oporavi nakon dvije sedmice, no očito je kako je taj period samo faza akutne bolesti.

Ashley trenutno pati od brojnih komplikacija, uključujući jake glavobolje, stezanje u plućima, osip, oticanje zglobova i jako lupanje srca.

- Neke dane osjećam se OK, druge se probudim i ne mogu disati ni pomaknuti se - kazala je Ashley za CBC.

Napominje kako je bila izvrsna zdravlja te nije imala nikakve poteškoće ni komorbiditete.

- Bolest se pojavila iznenada i uništila moj život - priča Kanađanka.

Nekoliko se mjeseci borila s iscrpljujućim simptomima te je zbog bolesti s posla izostala pet mjeseci. Dok je prije svaki dan vježbala, sada se ne može ni popeti uz stepenice, a da ne ostane bez daha.

Prve simptome osjetila je krajem marta kad je pomislila da je pokupila želučanu virozu. Nakon sedam dana simptomi su se povukli, no to je bio tek prvi val bolesti. Nekoliko sedmica kasnije osjetila je snažne grčeve u cijelom tijelu. Usred najobičnije šetnje znala je izgubiti svijest. Imala je probleme i s pamćenjem i koncentracijom, u jednom trenu nije se mogla sjetiti vlastitog imena. Šest sedmica nakon prvih simptoma otišla je u bolnicu jer je mislila kako je doživjela moždani udar.

- Pola sata nisam osjećala polovicu lica i cijelu lijevu stranu tijela. Noć prije znojila sam se i halucinirala. Razgovarala sam s ljudi kojih nije bila tamo - kaže Ashley.

Više je puta hospitalizirana i podvrgnuta brojnim pretragama. Razvila je reumatoidni artritis te su joj dijagnosticirani sindrom posturalne ortostatske tahikardije, poremećaji cirkulacije te oštećenja živčanog sistema.

Serološki test prvo je bio pozitivan, dok je sada serološki negativna, što znači kako je moguće i da se koronavirusom zarazila dva puta.

- Kad se nekoliko dana osjećam dobro, znam da će sigurno uslijediti i loši. Imam osjećaj da ovo nikada neće završiti - rekla je.