navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Hrabra mama

Otišla je ljekaru zbog gripe, a onda su joj amputirali ruke i noge

Kristin Fox iz Ohija u SAD-u morali su amputirati obje ruke i noge nakon što se zarazila gripom, koja se kasnije razvila u bakterijsku infekciju i sepsu, prenosi People.

Objavljeno: 17.11.2023. u 12:02
get url
text

Majka dvoje djece imala je 38 godina, kad se razboljela od gripe u martu 2020. godine. Otišla je u hitnu pomoć gdje je otkrila da se zarazila gripom i dobila lijek Tamiflu, nakon čega su ju ljekari poslali kući. Ipak, tokom sljedećeg dana se njeno stanje samo pogoršalo.

- Najbolja prijateljica mi je poslala poruku i pitala me kako se osjećam. Odgovorila sam joj da se osjećam kao da umirem i to je bila zadnja poruka koju je dobila od mene - prisjeća se Fox, piše People.

Dva sata kasnije, kontaktirala je prijateljicu koja je medicinska sestra kako bi joj došla provjeriti vitalne funkcije.

- Došla je i rekla da hitno moramo ići - rekla je Fox koja se manje od 24 sata nakon prve posjete ljekaru, vratila u hitnu.

Kako kaže, nakon toga se ničega ne sjeća jer joj je tijelo palo u septički šok i poprimilo ljubičastu boju. Ljekari su je stavili u medicinski induciranu komu jer su vjerovali da nešto prikriva infekciju, ali niko do sljedećeg dana nije potvrdio da se radi o sepsi.

Sepsa je ozbiljno stanje u kojem tijelo nepravilno reagira na infekciju. Može napredovati do septičkog šoka, što uzrokuje izniman pad krvnog pritiska koji može oštetiti pluća, bubrege, jetru i druge organe. U slučajevima kad je oštećenje ozbiljno, može uzrokovati i smrt.

Prema statistikama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, tokom samo jedne godine najmanje 1,7 miliona odraslih u SAD-u razvije sepsu i gotovo 270.000 umre od infekcije.

- Rekli su da se pripremim za gubitak udova jer su me stavili na toliko vazopresora - dodaje Fox.

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, vazopresori su lijekovi koji uzrokuju porast krvnog pritiska i mogu izazvati značajan vazospazam s potencijalnim nedostatkom opskrbe krvlju u više dijelova tijela, uključujući gornje i donje ekstremitete.

Fox kaže da su zbog toga ljekari u početku mislili da će izgubiti par prstiju na nogama ili rukama, ali to nije bilo ni približno onome što se dogodilo.

Krajem marta morale su joj biti amputirane noge ispod koljena. Stanje ruku joj se vremenom pogoršavalo, stoga su joj početkom aprila amputirane ruke ispod laktova.

- Proslavila sam svoj 39. rođendan u induciranoj komi. Cijelo iskustvo bilo je nadrealno. Otišla sam u hitnu pomoć zbog teške gripe i probudila se bez ruku i nogu usred globalne pandemije - kazala je Fox.

Prisjeća se kako su svi ljekari oko nje imali maske, što ju je na početku preplašilo jer nije znala šta se dogodilo.

Vremenom je hrabro prihvatila svoju novu stvarnost.

Nakon nekoliko sedmica mogla je napustiti bolnicu i po prvi put u nekoliko mjeseci vidjeti svog sina Landona i kćerku Laiken.

Kaže u početku nije htjela da joj djeca vide rane, stoga su joj premotali ruke i noge.

- Ostala sam pokrivena. U jednom trenutku, moj je sin rekao mužu da zna za mamine ruke. Vidio ih je preko Zoom-a - govori Fox.

Morala je obaviti 12 sedmica fizikalne terapije koja je trajala oko tri sata dnevno, na Institutu za rehabilitaciju Medicinskog centra Univerziteta u Pittsburghu u Pennsylvaniji.