navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Bizarna nesreća

Kit ga progutao pa nakon gotovo minutu ispljunuo: Osjetio sam kako me stisnuo

Bizarna nesreća dogodila se lovcu na jastoge u Cape Codu u Massachusettsu. Iskusnog ronioca Michaela Packarda progutao je grbavi kit i u njemu je bio gotovo minutu, piše Cape Cod Times.

Objavljeno: 12.06.2021. u 17:31
get url
text

- Odjednom sam osjetio ogroman nalet i sve oko mene je postalo crno. Osjetio sam da se krećem te kako me kit stisnuo mišićima u ustima - prisjetio se Packard u petak popodne nakon puštanja iz bolnice Cape Cod u Hyannisu.

U početku je mislio da se nalazi u velikoj bijeloj psini, ali nije mogao osjetiti nijedan zub. Brzo mu je sinulo da ga je progutao kit.

- Bio sam potpuno unutra, sve je bilo crno. Pomislio sam u sebi: Nema šanse da izađem odavde. Gotov sam, mrtav sam. Samo sam mislio na moje sinove - imaju 12 i 15 godina - kaže  Packard.

Imao je opremu za ronjenje te se borio unutar kita koji je počeo odmahivati glavom. Procijenio je da je bio u kitu 30 do 40 sekundi prije nego što ga je konačno ispljunuo.

- Vidio sam svjetlost, a kit je počeo bacati glavu na stranu i sljedeće čega se sjećam je da sam bio vani (u vodi) - rekao je Packard koji živi u Wellfleetu.

Josiah Mayo, Packardov kolega, vidio je špricanje vode kada je kit izašao na površinu i izbacio Packarda.

Mayo je pozvao hitnu pomoć te je Michael prebačen u bolnicu, gdje su mu doktori ustanovili oštećenja mekanog tkiva na nozi. Packard kaže kako se općenito dobro osjeća.

- Na temelju onoga što je opisano, kit je pogriješio. Grbavci nisu agresivne životinje, posebno prema ljudima. Vjerojatno se radi o mladom kitu. Kad kit otvori usta kako bi se hranio, ona mu blokiraju vid, zbog čega se mnogi zapetljaju u mreže. Jednjak kod ove vrste kita je premalen da bi zapravo progutao čovjeka, ali ih mogu držati u ustima i ispljunuti. Za razliku od kitova zubaca kao što su orke, kitovi koji filtriraju male ribe ne uzrokuju ozljede ustima. Uglavnom koriste rep - rekla je Jooke Robins iz Centra za obalne studije u Provincetownu.

Dodala je da nikad nije čula da se ovakvo nešto dogodilo i da se puno stvari trebalo poklopiti da se čovjek nađe na putu kita koji traži hranu.