navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Fanovi su bili u šoku

Kako je skončao najveći zavodnik Hollywooda: Smrt uzrokovana AIDS-om zasjenila je briljantnu karijeru Rocka Hudsona

Baviti se životom i glumom Rocka Hudsona nije samo trčanje kroz žanrove, nego stalno balansiranje nad dualizmima tijela i duše holivudskog šampiona, ličnih i profesionalnih potraga za identitetom, pompezne životne slave i snažnog posthumnog šoka u kojem su ostavljeni fanovi širom svijeta saznanjem da je prva svjetska zvijezda oboljela od AIDS-a.

Objavljeno: 25.06.2020. u 12:19
get url
text

Nepravedno, kraj Hudsonovog života i tajna o homoseksualnosti, koju nikada javno nije priznao, 35 godina od njegove smrti, a 95 godina od rođenja, posipaju pepelom sav filmski šarm i snagu kojom je najveći glumac svog doba plijenio.

Sve bi bilo drugačije da je Hudsonova bolest, prikrivana karcinomom, trajala kraće i da je u miru umro u pariskoj bolnici, a ne u svom domu na Beverly Hillsu 2. oktobra 1985. godine.



Jedan od najvećih svjetskih zavodnika, kojem su se žene bacale u zagrljaj, kraj života dočekao je tako što su ga, zbog bolesti, izbacili iz aviona na liniji prema Parizu.

Taj nehumani gest pokrenuo je lavinu protesta, pa i prvi najveći marš oboljelih od AIDS-a u San Francisku.

Sve to nasuprot holivudskim studijima koji priznavanje homoseksualnosti filmskih zvijezda smatraju glavnim razlogom za gubitak publike i udarom na budžet.

Upravo ta industrija kreirala je duh šarmera i zavodnika Hudsona.

Tijelo slavnog glumca otimalo se tim nalozima, tražeći u nekoliko navrata uloge grubijana, ali studiji toj želji nisu udovoljavali. Lik zavodnika donosio je milione. Zašto bi?!

Rođen je 17. novembra 1925. u Winnetki, u državi Illinois, kao Roy Shredder mlađi. Kada mu se majka, telefonistkinja, preudala, jer je muž automehaničar napustio porodicu, Roya je očuh usvojio, pa je odrastao pod imenom Roy Fitzgerald.

Poslije rata, sa željom da postane glumac, stigao je u Kaliforniju, ali najprije radi kao vozač kamiona.

Zapazio ga je 1947. agent Henry Willson koji mu je dodijelio umjetničko ime, kombinirajući riječ Rock – stijena kao aluziju na Gibraltar, i Hudson – po istoimenoj rijeci (Hudson river).

Ipak, kao Roy Fitzgerald počeo je karijeru debitirajući u filmu “Odred za borbu”, (1948). Ostalo je zapamćeno da je samo jednu rečenicu snimio nakon 38 pokušaja.

Prve filmove snimio je sa Fredericom de Cordovom, "Pegi" i "Pustinjski soko", oba iz (1950).

Smatra se da je uloga bogatog, dokonog momka, koji slučajno izaziva sljepilo jedne djevojke i zatim se potajno brine o njoj u "Veličanstvenoj opsesiji" (1954.) Douglasa Sirka, prekretnica u njegovoj karijeri.

Kruna svega bio je "Div" Georgea Stivensa, koji mu 1957. donosi nominaciju za Oscara.

Baš kod ovog filma barci sjajnog filmskog trojca Hudson, Elizabeth Taylor, James Dean otvara se pitanje "tijela zvijezde" koje je čak bilo tema eseja izlaganog na konferenciji Centra za gej i lezbijske studije na Univerzitetu Yale 1989. godine.

S visinom od 193 centimetra i težinom od 91 kilograma, Hudson je bio fizički nesumnjivo najkrupnija muška zvijezda svoga vremena, a njegovi filmovi i fotografije obilno su naglašavali, pa i preuveličavali njegovu prirodno mišićavu građu.

Prema članku u jednom časopisu, naslovljenom "Zašto žene vole Rocka Hudsona?", rukovodioci Universal studija donijeli su odluku da u svim Hudsonovim filmovima "bude barem jedna scena u kojoj Rock preplavljuje dovratak normalne veličine", čime treba pokazati da je obim svakodnevice odveć sićušan spram njegovog tijela.

Međutim, krupnoća na kojoj se insistiralo nije donijela mačizam Marlona Branda ili Roberta Stacka.

Hudsonovoj ublaženoj muškosti ulazi se u trag preko uloga u tzv. filmovima za žene, prije svega melodramama Douglasa Sirka. Latentna nespretnost, spore kretnje i česta zbunjenost čine ga potpuno različitim od ostalih američkih glumaca i nepodesnim za uloge negativaca, a poželjnim romantikom. To su i pokazale uloge koje su ga dovele do vrhunca popularnosti, i to uz partnericu Doris Day.



Do 1984. snimio je više od 70 filmova i opći je utisak da je Rock Hudson uvijek nudio manje prijeteći, manje seksualan model muškosti.

Činjenica da njegovo stameno muško tijelo u sebi mora imati tu vrstu deseksualizovane sigurnosti promovirana je kao temeljni razlog "Zašto žene vole Rocka Hudsona".

U vrijeme kada se pojavio, publika je bila sita buntovnika i opijenih neotesanaca.

Djelovao je zdravo, njegovano i čisto. Interesantna su zapažanja da je Hudsonovu higijenu, brižljivo njegovanu filmskom fotografijom, krasilo besprijekorno zdravlje karaktera koje je glumio, naročito pedesetih godina.

Kada su dijeljene uloge za "Zapisano u vjetru", Hudson je na sve načine probao doći do uloge razdražljivog, nasilnog alkoholičara Kylea. Uloga, a na kraju i nominacija za nagradu, otišla je Robertu Stacku, dok se Hudson morao zadovoljiti ulogom geologa Mitcha.

Jedva prikrivajući ozlojađenost, Hudson će o svom izvođenju u filmu ispravno zapaziti:

- Kao i obično, toliko sam neokaljan, da sam nemoguć".

U odbranu odluke o preraspodjeli uloga, jedan David Lipton, tada glava Universala, javno je izjavio da Rockovi fanovi neće prihvatiti da on učini išta što bi ga dovelo na loš glas...

- On im se sviđa zato što bi voljele da takav bude njihov otac, muškarac za koga će se udati njihove kćerke, ili ljubav iz djetinjstva – kazao je Lipton.

Dakle, kada je, kao u ovom slučaju, Hudson pokušao prekoračiti granicu sopstvene muškosti, holivudska retorika o tome "šta žene žele" iznova ju je upisala u njega.

I zauvijek izgleda upisivala kao smetnju ili mistifikaciju.

Ona nije bila nagrada za divan trud mladića koji je tridesetak puta na početku karijere izgovarao jednu filmsku rečenicu, već identitetski balast koji stavljanje potpisa na saradnju sa Hollywoodom jednači sa prodajom duše đavolu.

“Empire” magazin ga je 1995. svrstao u 100 najseksipilnijih zvijezda u historiji filma. Zar ne bi sa istom onom čistotom igrao i u filmu posvećenom sebi. Sigurno bi.

Drugog oktobra 1985. godine američki filmski glumac Rock Hudson umro je od AIDS-a u 60-toj godini.

U svoje vrijeme bio je najveća filmska i televizijska zvijezda. Glumio je u mnogim poznatim filmovima i serijama kao što su "Okuka na rijeci", "Zbogom oružju", "Osinje gnijezdo" i "Dinastija".

Nekoliko puta dobijao je nagrade za najveću zvijezdu godine.

Bio je prva holivudska zvijezda koja je umrla od AIDS-a.

Hudson je 1984. godine na HIV testiranju imao pozitivan rezultat, iako su ljekari i njegovi menadžeri govorili da ima rak jetre, što ne iznenađuje, jer je AIDS u to vrijeme sa sobom nosio mnogo stigme i ljudi sa ovom bolešću bili su izloženi društvenom odbijanju i neprihvatanju, što se nije mnogo promijenilo ni do današljeg dana, osim deklarativno.

Godinu kasnije, Rock Hudson kazao je javnosti da umire od AIDS-a i da sumnja da se zarazio putem transfuzije krvi od zaraženog donatora, jer se krv tada nije testirala.

Proveo je dug period u bolnici, ali kada je izgubljena posljednja nada, pušten je kući gdje je ubrzo umro.

Njegov partner Mark Christian je preko suda dobio odštetu na osnovu „emocionalnog bola zbog namjernog zaražavanja“.

Christian je testiran negativno na HIV, ali je tvrdio da je Hudson imao seksualne odnose sa njim sve do februara 1985. godine, iako je znao da je HIV pozitivan.

Žene širom svijeta bile su razočarane saznanjem da je jedan od najvećih filmskih zavodnika bio homoseksualac, ali to tada više nije bilo važno – nježni div i vječiti filmski zavodnik, preselio je među zvijezde...