navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nevjerovatna ljekovitost

Znate li kako se zove ovo ukusno voće koje je eliksir za organizam

Ovo jesenje voće, biljka iz porodice ruža, ima snažno protivupalno dejstvo na organizam. Riječ je o mušmuli koja jačaju jetru i bubrege, hrane krv, dobre su protiv slabosti u leđima i koljenima, protiv vrtoglavice.

Objavljeno: 02.10.2021. u 12:15
get url
text
Mušmula
Mušmula

Mušmula sadrži mnogo vitamina C.

Ovo voće se već vijekovima koristi za probavne tegobe, jer uspješno suzbija crijevne i želučane infekcije i sprečava nadutost. Mušmula je i snažan prirodni laksativ, a zbog svog antivirusnog i antibakterijskog djelovanja pomaže pri ublažavanju upale krajnika i disajnih puteva.

Mušmula stvara i hemoglobin. Naime, željezo je vitalni dio hemoglobina koji pomaže u stvaranju kiseonika, a dodatni hemoglobin je potreban jer gubimo krv usljed spoljašnjih ili unutrašnjih povreda. Željezo koje se nalazi u mušmulama je neophodno za održavanje zdravih mišića jer bez željeza mišići gube elastičnost i tonus.

Mušmule pomažu u regulisanju temperature tijela.

Ovo voće pomaže u otklanjanju umora i svakodnevnim unosom pomaže tijtlu da ostane zdravo i energično tokom cijelog dana, jačaju imunitet.

Od mušmula možete napraviti marmeladu. Njihov ukus odlično se slaže sa puterom, cimetom, karanfilićem, slatkom pavlakom, limunom, suhim grožđem, tako da i sami možete pokušati da pripremite neko originalno jelo sa mušmulama.