navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ljetna ishrana

Želite vitku liniju, ovih pet namirnica će vam pomoći

Ljeto je idealno vrijeme za prelazak na laganiji način ishrane. Pravo je vrijeme da masne poslastice koje opterećuju organizam zamijenite laganim salatama i voćem.

Objavljeno: 27.06.2021. u 17:18
get url
text

Namirnice koje vam predstavljamo će nadoknaditi potrebu organizma za tekućinom i pomoći vam da skinete suvišne kilograme.

1. Lubenice i dinje

Riječ je o idealnom ljetom voću, zbog njegovog visokog sadržaja vode. Lubenica je zapravo povrće koje sadrži više od 90 posto vode i odlično gasi žeđ, dobar je diuretik, te je puna vitamina C i A, kalija i magnezija. Hladna kriška lubenice osigurat će vam osvježenje, a vašoj koži puno zdravih vitamina koji će ju učiniti mekom i podatnom.

Iako se uglavnom konzumira svježa, lubenica se može pripremiti na brojne načine! Možete je peći na roštilju, premazanu s malo maslinova ulja i limunova soka.

Iako je doživljavamo kao voće, i dinja je povrće. Kao u slučaju lubenice, i kod dinje se osim narandžastog mesa jedu i košpice. 

2. Narandže

Narandže obiluju vitaminom C i flavonoidima koji pomažu u procesu sagorijevanja masnoća. Započnite dan čašom svježe iscijeđenog soka. Kako biste i ovog ljeta zadržali vitkost, uključite narandže u pripremu voćnih salata. Također, dostupnost visokog sadržaja kalcija u narandži održava i štiti zdravlje kostiju i zuba.

3. Breskve

Riječ je o iznimno svestranom voću. Možete ga konzumirati u obliku soka, samostalno ili kao dio voćne salate. Jeste li znali da se breskvin okus odlično uklapa u pileću salatu? Ako joj još dodate začinske trave – dobit ćete egzotično ljetno osvježenje.

Kao izvrstan izvor vitamina C, snažnog antioksidansa, breskva može pomoći u borbi protiv djelovanja slobodnih radikala koji su poznati uzročnici raka. Vlakna iz svih vrsta voća i povrća pa tako i iz breskve također se povezuju sa smanjenim rizikom od raka, osobito raka debelog crijeva.

4. Kruške

Sočni hrskavi plodovi su idealan sastojak ljetne dijete za mršavljenje, jer sadrže visok postotak vode i vlakana. Kruške predstavljaju izvrstan međuobrok – u slučaju da iznenada ogladnite. Kruške prirodno reguliraju nivo šećera u krvi što ih čini idealnom dijetnom namirnicom.

Možete pripremiti prepečence s kruškama i kozjim sirom – šta god odlučili nećete pogriješiti, a ni potrošiti previše vremena.

5. Jagode, borovnice, maline

Ovo osvježavajuće ljetno voće obiluje antioksidansima i vitaminom C. Stoga je pravo vrijeme da spomenute hranjive bombe uključite u prehranu. Njihovi će vam sastojci pomoći da prevenirate ljetne probleme s kožom te da izgubite višak kilograma.

Možete napraviti i namaz! U posudu sjekača stavimo narezane jagode, dodamo oprane maline, naribanu koricu limuna, ulijemo med i izradimo jednoličnu smjesu.