navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Na dijeti ste

Želite brzo, zdravo i trajno izgubiti višak kilograma: Pratite ove savjete nutricionista

Prva asocijacija većine nas kada neko spomene dolazak sunčanih i toplijih dana je - "moram da smršam". 

Objavljeno: 18.03.2022. u 09:35
get url
text

Tokom prethodnih hladnijih mjeseci konzumirali smo težu i masniju hranu, a sada je vrijeme da skinemo višak kilograma.

Međutim, kako biste izgubili na težini nikako ne smijete jesti minimalno, a vježbati puno više. Balans je naime, ključna stvar. a najbolji način za gubitak kilograma je da ne iscrpljujete organizam očekujući brze rezultate.

Evo nekoliko savjeta nutricionista:

Ne preskačite obroke

Preskakanje obroka može dovesti do kontraefekta. Mnoge studije su pokazale da preskakanje doručka može dovesti do pojave gojaznosti. Doručak treba biti obilan, dok drugi obroci trebaju biti što laganiji i manji. Ključna stvar je da se ne izgladnjujete i da ne unosite male količine hrane koje nisu dovoljne organizmu za optimalno funkcioniranje.

Ne zaboravite brojati

Ovo pravilo podrazumijeva da uvijek imate na umu koliko ste pojeli i unijeli kalorija. Ako ste jeli salatu, morate voditi računa o dressingu ili ako ste pili kafu, trebate obratiti pažnju na količinu mlijeka, šećera i drugim stvarima koje imaju veću kalorijsku vrijednost. 

Redovna hidratacija

Naš mozak često miješa glad i žeđ tako da unošenjem dovoljne količine vode smanjujete mogućnost da se to dogodi. Osim toga, čak iako ne osjećate žeđ, bitno je da unosite oko dva litra tečnosti dnevno. Voda će ubrzati metabolizam, ali i osigurati da vaše ćelije normalno funkcioniraju.

Ne izbacujte ugljikohidrate

Ugljikohidrati su neophodni organizmu jer osiguravaju energiju potrebno za funkcioniranje. Žitarice od cijelog zrna samo su jedan od primjera zdravih ugljikohidrata. 

Tjestenina od cijele pšenice je jednostavan način da povećate sadržaj vlakana koja će vam pomoći da se duže osjećate sitim, poboljšate zdravlje probave i smanjite rizik od bolesti kao što je dijabetes tipa 2. Međutim, nutricionisti tvrde da je zdravija opcija jesti hladnu tjesteninu.

Bez izgladnjivanja

Svjesno unošenje minimalne količine hrane može opasno naškoditi vašem zdravlju. Gubitak težine na ovaj način je nezdrav i neefikasan i najlakši način da vam se kilogrami vrate.