Leća je veoma zdrava i namirnica bogata vitaminima i odlična je za jačanje organizma. Ne sadrži štetni holesterol, sadrži vlakna, zasićuje a ne sadrži puno masti.
Za ćufte vam je potrebno:
- Dvije čaše leće
- Kašikica soli
- dva čehna bijelog luka
- pola glavice luka
- malo peršuna i bibera
- lovorov list
- pola šolje prezle
- dvoje jaja, a umjesto jaja možete koristiti i chia sjemenke, ukoliko birate vegansku verziju koje će uvezati smjesu
Leću potopite u vodu, posolite je i stavite da se kuha sa lovorovim listom. Nakon što provri voda, smanjite temperaturu i kuhajte 20 minuta, sve dok voda ne ispari.
Ostavite desetak minuta da odstoji, zatim je stavite u sjeckalicu pa je usitnite.
Rernu ugrijte na 180 stepeni. U tepsiju stavite papir za pečenje. U zdjelu stavite pire od leće, dodajte prezlu, jaja, luk, peršun i biber.
Umiješajte rukama i oblikujte ćufte i stavljajte na papir na pečenje. Pecite ih dvadesetak minuta dok ne porumene.
Uz ćufte možete servirati neki sos po želji, salatu, rižu ili pire.