navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Korisno je znati

Volite ravnu kosu, ali...: Frizeri otkrili koliko često je možete "peglati" a da se ne ošteti

Volite ravnu kosu, ali vas stalno muči pitanje – koliko je često možete tretirati uređajem za oblikovanje, odnosno peglom za kosu?

Objavljeno: 09.04.2023. u 20:28
get url
text

Koliko često možete ravnati kosu, a da je ne oštetite, ovisi, između ostalog, o tipu i njenom stanju te tehnici ravnanja, piše Byrdie.

Općenito se ne preporučuje peglanje kose više od dva, tri puta sedmično. Ako je tanka, budite oprezni jer je daleko osjetljivija na toplinska oštećenja.

Stoga svedite poteze uređajem na što je moguće manju mjeru i ravnanje izvodite na nižim temperaturama.

Valovita ili kovrdžava kosa tolerira više topline.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Daria Bachorska (@derusssia)

Ipak, i ovdje je potreban oprez. U svakom slučaju, bez obzira na tip kose, uvijek koristite učinkovitu toplinsku zaštitu prije ravnanja.

Ako je kosa kovrdžava, prije nego što je izložite toplini alata za oblikovanje, Jason Lee, frizer i osnivač kompanije Mela & Kera, preporučuje korištenje proizvoda koji sadrže shea maslac ili ulje jojobe.

Prilikom oblikovanja, temperatura pegle za ravnanje kose ne smije prelaziti 200 stepeni.

Nadalje, ravnanje se ne smije provoditi više od dva, tri puta sedmično.

Prema Leeju, najbolji način za zaglađivanje kovrdžave kose je prvo osušiti je fenom, a zatim upotrijebiti peglu, dio po dio.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @szymonkruhair

Budući da je za izravnavanje valovite kose potrebno manje topline nego za onu kovrdžavu, stilisti preporučuju korištenje fena ili četke za oblikovanje kao prvi korak.

Tzv. keramička pegla za ravnanje kose posebno je prikladna za vrlo glatku završnu obradu jer daje željene rezultate već na 120 stepeni.

Ako vam je kosa ravna, nije potrebno puno truda da bi bila sasvim ravna pa je dovoljna i najniža temperatura na uređaju za oblikovanje. Ali također nemojte zaboraviti na zaštitu od topline i ako želite da bude posebno blistava, na kraju možete upotrijebiti sprej za sjaj.