Zdrava i uravnotežena prehrana bedem je za mnoge bolesti, pa i za viruse i bakterije.
Amela Ivković O'reilly, nutricionistica i članica Udruženja nutricionista Irske i Velike Britanije, kao i Kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije, kaže da mikrobi, poput virusa COVID-19, mogu preživjeti samo ako se hrane ugljikohidratima ili šećerima.
Prema njenim riječima, ishrana na bazi masti i vlakana nije prijateljska za invaziju mikroba koji uspijevaju na šećeru i skrobu, te u nastavku dala nekoliko važnih preporuka prenesenih iz knjige The Infection Game: Life is an Arms Race (Hammersmith Health Books, London, 2018, revizirano 2020.) Dr. Sarah Myhill and Craig Robinson.
- Dijabetičari su posebno podložni infekciji zbog visokog nivoa šećera u krvi (glukoze). Ako dobiju šećer, bakterije i gljivice mogu udvostručiti svoj broj svakih 20 minuta.
- Polazna tačka za prevenciju i liječenje svih infekcija je paleo-ketogena (PK) ishrana, koja inhibira fermentaciju u gornje dijelu crijeva - što zauzvrat poboljšava probavu i apsorpciju hrane i sprečava curenje/propusna crijeva - i smanjuje toksično opterećenje zapadnjačkom ishranom, koji ima potencijal da preoptereti jetru.
Ključni principi paleo-ketogene ishrane su:
- jedite puno zdravih masti i vlakana, a ne šećer i škrob.
- Jedite dva dobra obroka dnevno i nemojte grickati.
- Izbjegavajte konzumne mliječne proizvode koji, uprkos uobičajenoj percepciji, nisu prirodna hrana.
- Izbjegavajte gluten. Stvara propusna crijeva. Moderna pšenica može biti 80 posto glutena, dok je nekada bila samo 20 posto.
- jedite mikrohranjive sastojke. Čak i ako jedemo dobru ishranu, vjerovatno će nam nedostajati mikroelemenata.
- Jedite začine i začinsko bilje. Povrće i gljive sadrže prirodne antivirusne, antibakterijske i antifungalne sastojke.
- Izbjegavajte hranu koja izaziva ovisnost. Zapadna prehrana opasno izaziva ovisnost - čokolada, slatkiši, slane grickalice, kofein i alkohol - i smatram da je šećer ovisniji i opasniji od pušenja.
- Konzumirajte vlakna. Vlakna fermentiraju prijateljski mikrobe u donjem dijelu crijeva, koji stvaraju toplinu, masne kiseline kratkog lanca i esencijalne vitamine poput vitamina K. Prijateljski mikrobi treniraju imunološki sistem da reaguje na loše mikrobe iz crijevne flore.
Prevencija:
- konzumirajte PK ishranu, bogatu mastima i vlaknima, siromašnu procesiranim ugljikohidratima. Jedite probiotičku hranu poput kefira i kiselog kupusa. Limitirajte mliječne proizvode i žitarica.
- jedite dva puta dnevno, bez grickalica.
- uzimajte suplemente. To uključuje multivitamine, multiminerale i vitamin D.
- vitamin C. Uzimajte do pet grama prije odlaska na spavanje.
- spavajte dobro i dugo, osam do devet sati - između 22 sata i sedam sati ujutro. Spavajte više zimi.
- kuhanju dodajte puno povrća, začina i gljiva.
- vježbajte najmanje jednom sedmično. Gurnite se do krajnjih granica; proizvodite mliječnu kiselinu i stimulišete nova mišićna vlakna i mitohondrije -energetske izvore ćelija.
- sunčajte se što češće možete. Zagrijavajte tijelo.
- koristite svoj mozak. Izbjegavajte očigledne načine prenošenja virusa.