navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nezdrave kombinacije hrane

Vaša omiljena salata je zapravo štetna za zdravlje

Svakodnevno slušamo savjete nutricionista i stručnjaka o važnosti pravilne prehrane, štetnosti brašna, šećera, masne hrane. Mnogi pažljivo pristupaju izboru namirnica, ali ne uzimaju u obzir kako se one kombinuju.

Objavljeno: 30.04.2020. u 08:33
get url
text

Tijelo je, naime, složen sistem i iz tog razloga određene kombinacije narušavaju koordinirani rad probave, što rezultira problemima i "neispravnostima“ u stomaku.

Konzumiranje određenih proizvoda istovremeno u jednom obroku može biti štetno za vaše zdravlje. Jedan od najpoznatijih primjera jeste krompir i meso. Nema čovjeka koji ne voli ovakav izdašan ručak ili večeru. Može nam se činiti da se krompir kao povrće izvrsno kombinuje sa životinjskim proteinima. Ustvari, to uopće nije tako. Za varenje ove dvije namirnice zahtijevaju se različite vrste probavnih enzima. Kao rezultat, hrana se dugo ne vari, a pojavljuje se osjećaj težine u stomaku.

Krastavac i paradajz su najomiljeniji sastojci ljetnih salata, ali ovo povrće je zapravo potpuno nespojivo. Krastavci su po sastavu alkalni, a paradajzi kiseli. Dok se u stomaku oslobađa kiselina radi varenja krastavaca, paradajz počinje da fermentira. Zato velika količina vaše omiljene salate od krastavaca i paradajza često dovodi do nadimanja i drugih neprijatnih posljedica.

Jedna od najneuspješnijih kombinacija su i alkohol i kafa. Naučnici iz Američkog centra za istraživanje zavisnosti otkrili su da kofein samo maskira efekte alkohola. Šoljica espreso kafe daje energiju tijelu tokom šest sati, sve to vrijeme tijelo je dehidrirano, a umjesto zasluženog dobrog sna, dobit ćete nesanicu i ubrzan rad srca.

Standardni set - hamburger i pivo jedna je od najštetnijih kombinacija proizvoda. Masno meso i alkohol pogađaju jetru, tijelo se "upliće" u pivo, pokušavajući da neutrališe efekat toksina, kada masnoća iz hamburgera ulazi u tijelo i odlaže se. Neprijatne posljedice istovremene konzumacije ova dva proizvoda su natečenost praćena žgaravicom.

Čaša jogurta i zdjela tropskog voća ananasa čini se kao dobra ideja za doručak. No, ne znaju svi poštovaoci zdrave ishrane da kombinacija ananasa sa mliječnim proizvodima ozbiljno šteti organizmu. Ovo voće sadrži bromelain, enzimski kompleks koji u kombinaciji sa mliječnim proizvodima može izazvati intoksikaciju.

Petak je, kraj radne nedjelje i sve što želite jeste da se počastite čašom vina sa komadom torte. Za vaše tijelo takva slabost neće proći nezapaženo. Vino podstiče proizvodnju inzulina i ubrzava apsorpciju šećera, što dovodi do povećanja tijelesne masti. Ako nemate snage odustati od vina, najbolje je da uz njega naručite svježe povrće i sir.