Sastojci
Tijesto
1 kg glatkog brašna
700 ml mlijeka
200 ml suncokretovog ulja
1 vrećica praška za pecivo
1 kašičica asoli
40 g svježeg kvasca (1 kocka)
1 kašika šećera
Premaz
1 žumance
1 kašika mlijeka
2 kašike sezama za posipati
Priprema
1. Dignite kvasac
Kvasac i šećer pomiješajte s 200 ml toplog mlijeka pa ostavite desetak minuta da se zapjeni.
2. Zamijesite tijesto
U glatko brašno koje ste stavili u veću posudu stavite dignuti kvasac, sol, mlijeko, prašak za pecivo i suncokretovo ulje. Zamijesite tijesto i dodajte malo brašna ako je potrebno, ali nikako ne previše.
3. Pustite da se digne
Kad ste zamijesili glatko tijesto, ostavite ga oko 45 minuta na toplom mjestu i bez propuha da se digne, pokriveno čistom kuhinjskom krpom.
4. Oblikujte
Razvaljajte na oko centimetar debelo i režite trokute koje ćete zarolati u kiflice. Možete i malo zarezati uži dio tako da izgleda drukčije kad smotate, a ne kao klasična kiflica. Ako vam je prekomplikovano, ne morate.
5. Pecite kiflice
Kad oblikujete kiflice, stavite ih razmaknute na lim za pečenje i ostavite da se dižu oko pola sata. Upalite peć da se grije na 200 stepeni.
Žumance pomiješajte s jednom kašikom mlijeka i premažite dignute kiflice, posipajte s malo sezama i stavite da se peku oko 25 minuta. Vrijeme pečenja ovisi i o tome koliko ste velike kiflice napravili, tako da će 25 minuta biti dovoljno za one koje su vam veličine dlana.