navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Recept

Uvijek se mogu jesti: Pamuk kiflicama niko ne može odoljeti

Pamuk kiflice nose to ime jer su jako mekane. Punite ih ili ostavite prazne, kako god vam je draže. U nastavku vam donosimo recept. 

Objavljeno: 24.03.2022. u 14:56
get url
text

Sastojci

Tijesto
1 kg glatkog brašna
700 ml mlijeka
200 ml suncokretovog ulja
1 vrećica praška za pecivo
1 kašičica asoli
40 g svježeg kvasca (1 kocka)
1 kašika šećera

Premaz

1 žumance
1 kašika mlijeka
2 kašike sezama za posipati

Priprema

1. Dignite kvasac

Kvasac i šećer pomiješajte s 200 ml toplog mlijeka pa ostavite desetak minuta da se zapjeni.

2. Zamijesite tijesto

U glatko brašno koje ste stavili u veću posudu stavite dignuti kvasac, sol, mlijeko, prašak za pecivo i suncokretovo ulje. Zamijesite tijesto i dodajte malo brašna ako je potrebno, ali nikako ne previše.

3. Pustite da se digne

Kad ste zamijesili glatko tijesto, ostavite ga oko 45 minuta na toplom mjestu i bez propuha da se digne, pokriveno čistom kuhinjskom krpom.

4. Oblikujte

Razvaljajte na oko centimetar debelo i režite trokute koje ćete zarolati u kiflice. Možete i malo zarezati uži dio tako da izgleda drukčije kad smotate, a ne kao klasična kiflica. Ako vam je prekomplikovano, ne morate.

5. Pecite kiflice

Kad oblikujete kiflice, stavite ih razmaknute na lim za pečenje i ostavite da se dižu oko pola sata. Upalite peć da se grije na 200 stepeni.


Žumance pomiješajte s jednom kašikom mlijeka i premažite dignute kiflice, posipajte s malo sezama i stavite da se peku oko 25 minuta. Vrijeme pečenja ovisi i o tome koliko ste velike kiflice napravili, tako da će 25 minuta biti dovoljno za one koje su vam veličine dlana.