Ova slatka krema toliko je jednostavna za pripremu (potrebna su samo dva sastojka), a može se upotrijebiti na više načina: kao glazura, čokoladna krema, čokoladni umak, punjenje za praline ili čokoladne tartufe, a možete je začiniti kafom, cimetom ili nanom te koristiti kao fil za pečene kore za tortu, kako bi se dobila instant čokoladna torta.
Potrebni sastojci: 250 g tvrde čokolade i 250 ml punomasnog vrhnja.
Postupak pripreme:
Nasjeckajte sitno čokoladu oštrim nožem - što su manji komadići, to će se brže i jednolikije čokolada rastopiti.
Stavite nasjeckanu čokoladu u vatrostalnu zdjelu.
U loncu prokuhajte vrhnje, pa ga prelijte preko čokolade i stalno miješajte dok smjesa ne bude glatka i dobro promiješana.
Hladite je u frižideru samo dok se ne stvrdne i ne ohladi, oko sat.
Mutite ganache električnim mikserom dok mu se volumen ne udvostruči, oko 10 minuta.
Kad se ohladi, držite ga u frižideru dok ne zatreba.
Savjet više: ganache se može pripremiti i sedmicu ranije ako se drži poklopljen u frižideru. Prije miksanja lagano ga zagrijte.