navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Korisno je znati

U ovih pet situacija nije poželjno koristiti maslinovo ulje, a evo i zašto

Maslinovo ulje često se spominje kao najbolji odabir koji štiti zdravlje i svako jelo čini ukusnijim.

Objavljeno: 17.08.2021. u 19:42
get url
text

Sama maslina sadrži brojne aktivne fitonutrijente, poput polifenola i flavonoida, koji također imaju protivupalna svojstva. Njihovim djelovanjem smanjuju se simptomi astme, artritisa i reume, tri oboljenja za čiji su nastanak najveći krivci slobodni radikali.

No, postoje situacije u kojima ga ipak ne treba koristiti.

Evo u kojim situacijama:

Ako niste sigurni da je kvalitetno

Prije nego što maslinovo ulje koristite za kuhanje ili kao sredstvo za njegu kože, važno je biti siguran da se radi o ekstra djevičanskom ulju. Neka istraživanja tvrde da je čak 80 posto italijanskih maslinovih ulja "zagađeno" nekim drugim uljima. Možda su ga pravili od manje kvalitetnih maslina, u njega dodali prošlogodišnje ulje ili ga miješali sa nekim biljnim uljem kako bi se dobilo na količini.

Za prženje

Određeni broj stručnjaka u kulinarstvu tvrdi da maslinovo ulje prestaje biti zdravo za srce ako se zagrijava na jako visokoj temperaturi, iako neki tvrde da ono neće otpustiti štetne toksine tokom zagrijavanja.

Nutricionistkinja Bridget Bennett kaže kako se maslinovo ulje, baš kao i sva ulja, tokom zagrijavanja "raspada" te veliki broj važnih tvari, poput omega-3 masnih kiselina i antioksidansa, propada u procesu.

Za roštilj

Mnogi kuhari preporučuju mariniranje povrća i mesa namijenjenog za pečenje na roštilju u maslinovom ulju. Ovaj postupak vam neće naštetiti, ali isto tako neće donijeti puno koristi jer će vjerovatno ulje gorjeti, uzrokovati plamen i učiniti da hrana ima okus po izgorenom drvetu. Kako hrana na roštilju ne zahtijeva ulje, dobro namažite rešetke, ali uljem koje podnosi tako visoke temperature. Kada je hrana gotovo, tada je možete lagano premazati maslinovim uljem.

Za pripremu kolača

Prema riječima proizvođača Olivers & Co., u određene prehrambene proizvode može se dodavati maslinovo ulje umjesto margarina i maslaca. Ono što morate zapamtiti da maslinovo ulje ima jaku aromu, pa možete narušiti okus deserta.

Kao preparat za njegu kože sklone aknama

Vjerovatno ste čuli kako mnogi hvale maslinovo ulje kada je u pitanju zdravlje i ljepota kose, a često se može pronaći u proizvodima kao što su sapuni, pilinzi ili losioni. Ništa loše nema u tome, ali maslinovo ulje može pogoršati probleme onih čija je koža sklona pucanju i aknama jer maslinovo ulje može zatvoriti pore.