Tutavac je rođen 1934. u Podgradini nedaleko od Opuzena, gdje je završio pletarski zanat. Tada je nekoliko godina pleo korpe u kojima se nosio hljeb, a 1949. godine preko sindikata se javio na kurs za keksara u Zagrebu, koji je raspisala fabrika Kraš.
Zanimljivo je da je bio prvi školovani keksar u tadašnjoj Jugoslaviji. Zatim je otišao u vojsku, a nakon odsluženja vojnog roka zaposlio se u Krašu.
Popularni keks Domaćica bio je njegov diplomski rad i prvjenac u konditorskoj industriji.
Budući da nije mogao riješiti stambeno pitanje za svoju porodicu u Zagrebu, Petar se krajem 1958. godine preseljava u Čapljinu, u fabriku Lasta, koja je u to vrijeme proizvodila hljeb, oblatne i medene pogače. Nakon dolaska u fabriku na mjesto tehničkog direktora, započeo je s proširenjem proizvodnje, nabavio nove linije i uveo nove proizvode, među kojima i štrudle od smokava.
Iako je uspješno organizirao proizvodnju, u Čapljini se nije dugo zadržao i ponovo mijenja mjesto življenja. Odlazi u Leskovac u fabriku Toma Kostić, gdje je napravio prve grisine u bivšoj Jugoslaviji. Kruna karijere Tutavca dogodila se u Požarevcu, gdje je osnovao fabriku keksa Bambi.