navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nova ostvarenja

The Washington Post objavio listu devet najiščekivanijih filmova ove jeseni

Vrući ljetni dani polako se primiču kraju i stiže nam jesen koja donosi pregršt novih filmova. 

Objavljeno: 18.09.2023. u 12:02
get url
text

The Washington Post sastavio je popis najočekivanijih filmova sezone.

Ubistvo u Veneciji (A Haunting in Venice)

A Haunting in Venice je filmska adaptaciju romana Hallowe’en Party, spisateljice Agathe Christie. Film je režirao i producirao Kenneth Branagh, koji je ponovno utjelovio ikoničnog detektiva Herculea Poirota. 

Popularni detektiv ovaj put pokušava riješiti misteriozno ubistvo koje se dogodilo tokom prizivanja duhova u ukletoj venecijanskoj palači. Za razliku od prijašnjih filmova, najnovija adaptacija će imati elemente horora, a prikazuje se u kinima od 14. septembra.

Kreator (The Creator)

Priča reditelja Garetha Edwardsa (Godzilla) i Chrisa Weitza (About a Boy) prati Joshuu (John David Washington), bivšeg specijalaca koji vodi elitnu jedinicu koja ima zadatak uloviti tvorca AI tehnologije. Otkrivaju da je oružje koje moraju uništiti android u obliku djeteta po imenu Alphie (Madeleine Yuna Voyles). Epski znanstveno-fantastični triler stiže u kina 28. septembra.

Ubice cvjetnog mjeseca (Killers of the Flower Moon)

19. oktobra u kina stiže još jedno remek-djelo kultnog redatelja Martina Scorsesea s oskarovcem Leonardom DiCaprijem u glavnoj ulozi. Film je snimljen po istoimenom bestseleru Davida Granna, koji prati seriju ubistava unutar naroda Osage u Oklahomi 1920-ih godina.

Na prijelazu 20. stoljeća Osage su postali najbogatiji narod na svijetu nakon što je na njihovom teritoriju pronađena nafta. Bogatstvo ovih američkih domorodaca odmah je privuklo bijele uljeze, koji su manipulirali, iznuđivali i ukrali što više novca od Osagea prije nego što su pribjegli ubistvu.

Temeljen na istinitoj priči i ispričan kroz romansu Ernesta Burkharta (Leonardo DiCaprio) i Mollie Kyle (Lily Gladstone), Ubice cvjetnog mjeseca epska je krimi-vestern saga u kojoj se prava ljubav suočava s neizrecivom izdajom.

The Pigeon Tunnel

Najnoviji film dokumentarista Errola Morrisa možda ima najintrigantniji naslov na ovom popisu. Film je zapravo sjećanje na Johna le Carréa, autora poznatih špijunskih romana. Morris je s njim vodio razgovore i iskoristio arhivske snimke kako bi nam prikazao život i karijeru bivšeg oficira MI5, rođenog pod imenom David Cornwell. The Pigeon Tunnel bit će dostupan putem platforme Apple TV Plus od 20. oktobra.

Priscilla

Biografska drama Priscilla je adaptirana iz memoara Priscille Presley pod nazivom Elvis i ja. Cailee Spaeny je utjelovila Priscillu, a Jacob Elordi Elvisa. Detaljno je prikazano kako je Priscilla upoznala kralja rock 'n rolla kad je bila tinejdžerica, kao i njihova duga i komplicirana veza.

Film je premijerno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu i publika je pljeskala sedam minuta. Kritičari također imaju odlične dojmove i film su ocijenili sa savršenih 100 posto na Rotten Tomatoesu. Film bi trebao stići u kina krajem oktobra.

Rustin

Glumac Colman Domingo ponovno se udružuje s Georgeom C. Wolfeom, rediteljem filma Ma Rainey's Black Bottom, kako bi ispričao priču o Bayardu Rustinu, aktivisti za građanska prava najpoznatijem kao organizatoru Marša na Washington 1963. 

Napisan po scenariju Dustina Lancea Blacka (Under the Banner of Heaven) i Juliana Breecea (When They See Us), film se fokusira na to kako je Rustin izbačen iz centra pažnje pokreta za građanska prava zbog njegove seksualnosti. Film će biti dostupan na Netflixu 17. novembra.

Marveli (The Marvels)

Marveli su nastavak filma Captain Marvel iz 2019. Zvjezdanu postavu vodi Brie Larson, u ulozi Carol Danvers, poznate kao Captain Marvel. Uz nju se pojavljuju Teyonah Parris u ulozi Monice Rambeau i Iman Vellani kao Kamala Khan, odnosno Ms. Marvel.

Danvers, Rambeau i Khan će u ovom filmu pokušati odgonetnuti zašto se njihove moći isprepliću nakon istraživanja jedne crvotočine, koju je ostavila vanzemaljska rasa Kree. U filmu će se također pojaviti Samuel L. Jackson u već poznatoj ulozi Nicka Furyja, a glavnog negativca Dar-Benna glumit će Zawe Ashton. Film stiže u kina u novembru.

Sljedeći gol pobjeđuje (Next Goal Wins)

Reditelj Taika Waititi vraća se svojim korijenima u filmu Next Goal Wins. Film se temelji na istinitoj priči Thomasa Rongena (Michael Fassbender), fudbalskog trenera koji je odlučio pokušati dovesti u formu fudbalsku reprezentaciju Američke Samoe, jednu od najlošijih ekipa na svijetu, i pomoći im da se kvalificiraju za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. 

Sljedeći gol pobjeđuje je dovršen još početkom 2020., ali najprije je naišao na odgodu prikazivanja zbog pandemije Covida-19, a zatim je morao biti preinačen 2021. jer je glumac Armie Hammer optužen za seksualno zlostavljanje. Zamijenio ga je Will Arnett. Izlazak filma planiran je sredinom novembra.

Igre gladi: Balada pjevica i zmija (The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes)

Ovo su desete Igre gladi, smještene 64 godine prije prvog filma. Lucy Gray Baird predstavlja siromašni Okrug 12, a 18-godišnji Coriolanus Snow je njen mentor. Izgledi su protiv njega, Lucy ne predviđaju pobjedu, ali nakon što prkosnom pjesmom tokom ceremonije žetve uspije zaokupiti pažnju cijelog Panema, Snow pomisli da bi možda mogao okrenuti šanse u njihovu korist.

Ujedinjujući svoju teatralnost i novootkrivenu političku mudrost, Snow i Lucy utrkuju se s vremenom kako bi preživjeli i otkrili tko je pjevica, a ko zmija. Film stiže u kina 16. novembra.