navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Hobi i biznis

Sunita je napustila posao psihologinje, a sad izrađuje nakit od kojeg zastaje dah

Rad sa dvokomponentnom smolom izuzetno je zahtjevan i traži veliku preciznost. Koristim razne vrste, od crvene pelargonije, djeteline sa četiri lista, gipsofile, potočnice, lavande, ljubičice, tratinčice, hadžibega..., kaže Sunita Dizdar-Hodžić

Objavljeno: 30.10.2019. u 22:55
get url
text

Sunita Dizdar-Hodžić nije se dugo premišljala kada je prije godinu napustila posao psihologinje i potpuno se posvetila svojoj velikoj ljubavi - izradi nakita, ali ne običnog, nego nakita koji se pravi od dvokomponentne smole i cvijeća.

Hrabro, rekli bi mnogi koji ni u snu ne bi pomislili da ostave posao za koji su se školovali i posvete se nečemu za šta nisu sigurno da će uspjeti.

{$galerijaFotografija}

No, Sunita je to napravila i nije se, kaže, pokajala.

Bila sam fascinirana tim - kako se pravi cvijet može zauvijek sačuvati

Rođena u Tomislavgradu, u Sarajevo je došla prije 17 godina na studije i ostala u njemu, jer je upoznala ljubav svog života. Udala se i dobila dvije kćerke.

- Još kao dijete zanimala sam se za izradu nakita i stalno nešto istraživala, a onda mi je sestra, koja živi u inozemstvu, 2010. poslala puno literature o različitim tehnikama izrade nakita i to me je potaklo da ozbiljno razmislim o svemu. Tih godina puno sam se tražila, koju tehniku izabrati, šta je to što bi mi najviše odgovaralo. Presudile su naušnice od pravog cvijeća, koje mi je opet sestra poslala kao poklon. Bila sam oduševljena i fascinirana tim - kako se pravi cvijet može ubaciti u nešto i zauvijek sačuvati. Rekla sam sama sebi - to je ono što želim raditi, jer sam emociju koju sam osjetila kada sam ugledala te naušnice, htjela prenijeti i na one koji će sutra nositi moj nakit - priča Sunita.

Uporedo sa izradom nakita Sunita je radila kao psiholog, ali je kaže, ubrzo uvidjela da oboje neće moći uskladiti.

- Morala sam donijeti odluku, a kako me je psihologija sve manje ispunjavala, prevagnula je izrada nakita. Kada sam vidjela javni poziv za pokretanje biznisa, kojeg je prošle godine u septembru objavila Privredna komora Kantona Sarajevo, domah sam se prijavila, prošla prvi krug, pohađala obuku tokom koje sam naučila šta znači poduzetništvo, kako napisati biznis-plan... Ono što je meni bilo jako važno jeste da smo svi radili na svojim idejama. Imala sam sreću da sam prošla, dobila finansijska sredstva za registraciju firme koja nosi naziv "Flora Handmade". Tako je sve počelo...

Zahvaljujući opet sestri, koja joj je slala materijal, Sunita je poslije toga vrlo brzo počela izrađivati nakit od dvokomponentne smole i cvijeća.

- Kuća u kojoj sam rođena u Tomislavgradu okružena je cvijećem, a roditelji, kako vole prirodu, često kada su na izletima, kući se vraćaju sa raznim biljkama i cvijećem, koje potom suše u herbaru i šalju mi. I ja često idem u potragu za cvijećem, a onda biram najbolje primjerke, čistim, slažem u herbar ili posebnu sušilicu i tako pripremam za izradu nakita. Koristim razne vrste, od crvene pelargonije, koja je specifična, jer joj je sušenjem i presovanjem teško zadržati boju, djeteline sa četiri lista, koja je najtraženija, gipsofile u različitim bojama, potočnice, lavande, ljubičice, tratinčice, hadžibega...

Dugo je, kaže, istraživala koje kalupe izabrati, te kako će pojedine vrste cvijeća djelovati na dvokomponentnu smolu.

Danas iz Sunitinih vještih i smirenih ruku izlaze nesvakidašnji primjerci ogrlica, lančića, narukvica, prstenova, naušnica. Za izradu samo jednog primjerka potrebno joj je, otkriva nam, od pet do sedam dana.

- Rad sa dvokomponentnom smolom izuzetno je zahtjevan i traži veliku preciznost. Dobijam je iz Australije koja je puno kvalitetnija od one koju možemo nabaviti ovdje. Nakit je u različitim oblicima i veličinama. Obično su to geometrijski oblici, krug, kapljica, kvadrat, trougao, a u posljednje vrijeme popularan je nakit u obliku puzli.

I kod nas se sve više prepoznaje vrijednost ručnog rada

Osim nakita, Sunita sama izrađuje i kutijice za pakovanje, a svaka od njih sadrži karticu na kojoj je napisano koju vrstu cvijeća sadrži nakit i kakvo je njegovo značenje.

- Moj nakit je svevremenski, neobičan, unikatan, nesvakidašnji. U tome je njegova ljepota, a biraju ga oni koji žele nešto drugačije i koji su se zasitili standardnih komada. Sretna sam što je i kod nas sve više onih koji prepoznaju vrijednost ručnog rada, a koji je u svijetu jako cijenjen - kaže Dizdar-Hodžić i na kraju otkriva da je njen nakit stigao i do Norveške, Danske, Švedske, Italije, pa čak i Brazila.

{$galerijaFotografija}

Flora nakit  od epox smole Sunita Dizdar-Hodžić
1 od 20
left-arrowright-arrow