navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Američka organizacija za okolinu

Strahujete od pesticida, ovih deset vrsta voća i povrća sadrže ih najmanje

Znamo koliko je važno jesti voće i povrće, ali jeste li razmišljali o tome kako neki proizvodi mogu biti prljaviji od ostalih?

Objavljeno: 04.03.2022. u 17:05
get url
text

Često će uzgajivači pošpricati voće i povrće pesticidima kako bi se zaštitili od insekta i gljivica.

Možda ne razmišljate o tome prilikom kupovine, ali dugoročno, oni mogu utjecati na zdravlje, piše eatthis.com.

U nastavku pročitajte popis namirnica koje imaju najmanje količine pesticida, a složen je od strane Američke organizacije za okolinu (EWG).

Gljive

Iako rastu iz zemlje, nema ništa što je na njima "prljavo", ali one se prije jela naravno moraju dobro očistiti od zemlje i prašine. Iznimno su ukusne u raznim jelima, a neki stručnjaci su ih proglasili superhranom kada je u pitanju zaštita od COVID-19.

Karfiol

Ova namirnica, ne samo da je čista, nego je izvrstan izvor vlakana i može pomoći kod gubitka kilograma. Puno je dobrobiti koje nudi ovo povrće, a odlična je i raznovrsna namirnica koju već danas trebate uključiti u prehranu.

Kivi

Možda nije vaš prvi odabir hrane, ali kako sadrže jako malo pesticida, ako uopće, vrijeme je da ga nabavite. Možda niste znali, ali kora kivija puna je vlakana, a ako ćete i nju jesti, obavezno ga prethodno dobro operite.

Kupus

Namirnica koja sama proizvodi komponente koje će odbijati insekte, što znači da uzgajivači ne moraju koristiti pesticide kako bi od kupusa odbili insekte. Kako se radi i o iznimno zdravoj namirnici, trebali biste je češće jesti.

Brokula

I brokula ima moć samostalnog odbijanja insekata, pa nije čudo što se tokom istraživanja na brokuli pronašlo jako malo pesticida. Koliko je zdrava, ne moramo posebno napominjati, a od nje možete napraviti supu, dodati je varivima ili je grickati svježu.

Šparoge

Njihovo vrijeme stiže, a sigurni smo da mnogi od vas ovu poslasticu vole jesti. Ako pak niste ljubitelj šparoga, možda je samo potrebno da ih naučite pravilno pripremati. Uz to, one sadrže enzime koji mogu razgraditi pesticide koji služe za odbranu insekata, što može pojasniti zašto se na njima njih ne nalazi puno. Radi se o iznimno zdravoj namirnici, pa biste je svakako trebali češće jesti.

Zamrznuti grašak

Ova namirnica često se nalazi u našim zamrzivačima i ne razmišljamo kako je imala opnu koja ju je štitila od zraka i nametnika. Kada se opna očisti, grašak postaje čista namirnica koju možete bez straha jesti.

Patlidžan

Ovo je još jedna zdrava namirnica koju biste trebali često jesti, potrebno ju je samo dobro oprati prije pripreme.

Luk

Kako raste u zemlji, ovo je namirnica koja sadrži jako malo pesticida, dakle možete ga bez straha koristiti u pripremi bilo kojeg jela.

Avokado

Avokado sprečava prodor pesticida zahvaljujući zaštitnom sloju koji prevenira njihov prodor u unutrašnjost. Koliko je avokado zdrav sigurno znate, pa ga uključite u obroke.